Kineski premijer pozvao zemlje EU na uzajamno poštovanje

Ove riječi upućene su u trenutku kada je Berlin najavio da tokom Venove posjete Njemačkoj namjerava da pokrene pitanje ljudskih prava u Kini.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 09:25h

Kineski premijer Ven Điabao pozvao je danas zemlje Evropske unije da poštuju "suverenitet i teritorijalni integritet Kine", kao i "slobodan izbor kineskog naroda".

"Samo uz uzajamno poštovanje, dvije strane (Kina i Evropska unija) mogu da razviju ravnopravno partnerstvo izvan razlika o ideologiji, političkom sistemu i modelu razvoja", rekao je Ven u Berlinu u obraćanju grupi njemačkih i kineskih privrednika.

On je rekao da Kina poštuje politički sistem i model razvoja koji su izabrali građani Evropske unije i da zauzvrat očekuje da Unija poštuje njen "suverenitet, teritorijalni integritet i slobodan izbor kineskog naroda".

Ove riječi upućene su u trenutku kada je Berlin najavio da tokom Venove posjete Njemačkoj namjerava da pokrene pitanje ljudskih prava. Partneri Kine zabrinuti su zbog ophođenja Pekinga prema disidentima.

Ven je u okviru svoje evropske turneje posjetio Mađarsku i Veliku Britaniju, a u Berlin je stigao sinoć kada je imao večeru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i uskim krugom saradnika.

Ven i 13 članova njegovog kabineta učestvovaće danas na njemačko-kineskom savjetu ministara sa deset svojih njemačkih kolega, što će biti prvi put da Kina održava ovu formu sastanaka.

Kineski premijer danas popodne završava posjetu Njemačkoj.

Bonus video: