Matarela: Evropa u opasnosti od ekstremnog nacionalizma

Predsjednik Italije je govorio povodom 10. februara, koji se obilježava kao dan sjećanja na stradale u pokoljima u fojbama (istarskim kraškim jamama) u periodu od 1943. do 1945. godine
2 komentar(a)
Serđo Matarela, Foto: Beta/AP
Serđo Matarela, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.02.2018. 14:43h

Predsjednik Italije Serđo Matarela upozorio je danas na "veoma ozbiljnu opasnost od ekstremnog nacionalizma" povodom Dana sjećanja na žrtve masakra od 1943. do 1945, na tromeđi Italije, Slovenije i Hrvatske, javila je agencija Frans pres.

"Dan sjećanja je usvojio parlament kako bismo se sjetili agonije kroz koju je prošla naša zemlja u 20. veku. To je tragedija uzrokovana planiranim i namjernim čišćenjem na etničkoj i nacionalističkoj osnovi", rekao je Matarela.

Predsjednik Italije je govorio povodom 10. februara, koji se obilježava kao dan sjećanja na stradale u pokoljima u fojbama (istarskim kraškim jamama) u periodu od 1943. do 1945. godine.

"Ti dogđaji predstavljaju dio nacionalne istorije i neizbrisivo poglavlje koje predstavlja upozorenje na veoma ozbiljnu opasnost od ekstremnog nacionalizma, etničke mržnje i ideološkog nasilja", dodao je Matarela.

Italiju, gde je u toku kampanja za parlamentarne izbore zakazane za 4. mart, nedavno je potreslo nasilje nad migrantima. Simpatizer ekstremne desnice Luka Traini pucao je i ranio nekoliko afričkih migranata u Maserati, centralnom delu Italije.

Mediji su tada prenijeli da je Traini (28) bio zadojen "rasnom mržnjom" i povezan sa neonacističkim i neofašističkim grupama.

Bonus video: