Makron sa Zelenskim u Kijevu, dan poslije razgovora sa Putinom

Kremlj od Zapada traži garancije da NATO neće primiti u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, da će prestati da razmješta oružje u tim državama i da će povući snage iz Istočne Evrope, ali SAD i NATO ne pristaju na te zahtjeve

7104 pregleda 1 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron došao je danas u Kijev, nastojeći da doprinese smirivanju krizu oko Ukrajine, dan poslije višesatnog razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi koji nije donio naprijedak.

Makron se danas u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, dok rastu strahovanja od moguće ruske invazije na Ukrajinu. Moskva je razmjestila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice, ali insistira da ne planira napad.

Kremlj od Zapada traži garancije da NATO neće primiti u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, da će prestati da razmješta oružje u tim državama i da će povući snage iz Istočne Evrope, ali SAD i NATO ne pristaju na te zahtjeve.

Zapadni lideri su se poslednjih nedjelja angažovali u brojnim diplomatskim naporima, u nadi da će doprineti deeskalaciji tenzija i spriječiti napad Rusije.

Razgovori na visokom nivou održani su u vrijeme zajedničkih vojnih vježbi Rusije i Bjelorusije. Ministarstvo odbrane Rusije je danas saopštilo da se šest velikih desantnih brodova kreće iz Sredozemnog ka Crnom moru radi vježbi.

Makronov jučerašnji razgovor sa Putinom trajao je više od pet sati, a francuski lider je novinarima poslije rekao da može da kaže da "nema degradacije ni eskalacije".

On je kazao da nije očekivao od Putina bilo kakve "gestove", navodeći da je njegov cilj bio da "spriječi eskalaciju i da otvori nove perspektive". Dodao je da je "taj cilj ispunjen".

Putin je poslije sastanka rekao da su SAD i NATO ignorisali zahtjeve Moskve, ali je nagovijestio spremnost da nastavi pregovore sa Zapadom.

Američki predsjednik Džozef Bajden juče se u Vašingtonu sastao sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji će boraviti u Kijevu i Moskvi 14. i 15. februara.

Bajden je obećao da će rusko-njemački gasovod Sjeverni tok 2, koji je završen ali još nije pušten u rad, biti blokiran "ako Rusija izvrši invaziju", odnosno ako njeni "tenkovi i vojnici ponovo pređu granicu Ukrajine".

Blokada gasovoda bi nanijela ekonomsku štetu Rusiji, ali bi napravila probleme u snabdijevanju i Njemačkoj.

Šolc je upozorio Ruse da bi u slučaju invazije "moglo da se desi mnogo više nego što su izračunali".

Bonus video: