Pojavio se novi trag u slučaju nestanka djevojčice Medlin MekKen u Portugalu: Pretražiće se brana i jezero

Pretragu brane je zatražila njemačka policija koja je otkrila da je ovo područje u trenutku nestanka djevojčice posjetio osumnjičeni Kristijan Brukner

18574 pregleda 0 komentar(a)
Portugalsa policija na terenu, Foto: Reuters
Portugalsa policija na terenu, Foto: Reuters

Pojavio se novi trag u slučaju Medlin MekKen, djevojčice koja je nestala u Portugalu u odmorištu Praia da Luz 2007. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Policija će pretražiti branu Arade i obližnje akumulaciono jezero.

Radi se o brani koja se nalazi 50 kilometara od mjesta gdje je djevojčica nestala.

Kristijana Bruknera (45) portugalski su tužioci proglasili službenim osumnjičenikom ili "arguidom" 2022.

Pretragu brane je zatražila njemačka policija koja je otkrila da je ovo područje u trenutku nestanka djevojčice posjetio Brukner.

Vijest o potrazi na ovom području prvi su objavili portugalski mediji, a njemačke vlasti nisu ništa službeno potvrdile, ali su dale do znanja da su medijske objave tačne.

Hans Kristijan Volters, njemački državni tužilac u Braunšvajgu, rekao je za BBC da će se javnosti obratiti u utorak ujutro 23. maja.

Brukner, koji se trenutno nalazi u njemačkom zatvoru zbog silovanja žene u Portugalu 2005., nikad nije optužen za Medlinin nestanak i porekao je bilo kakvu umiješanost.

Ali njemački državni tužilac Volters smatra ga glavnim osumnjičenim. On je u vrijeme nestanka djevojčice živio u blizini odmarališta. Na tom je području boravio od 2000. do 2017. godine.

Portugalska je policija u ponedjeljak poslijepodne 22. maja zatvorila područje vještačkog jezera gdje se nalazi i brana koju treba pretražiti. Plavi šatori podignuti su pokraj mjesta gdje će se idućih dana sprovesti istraga.

Ovaj rezervoar u slučaju nestanka MekKen već je pretražen djelimično 2008. godine. Tada je portugalski advokat Markos Aragao Koreia tražio da provjere područje kojim su plovili brodovi nakon što mu je navodno dojavljeno da je tijelo djevojčice tu bačeno.

Posljednja potraga u Portugalu u vezi s Medlininim nestankom bila je 2014., kada je britanska policija dobila dopuštenje da pretraži šipražje u blizini mjesta gdje je nestala.

Ranije ovog mjeseca Medlinini roditelji Kejt i Geri održali su bdjenje povodom 16. godišnjice njenog nestanka. U maju su obilježili i 20. rođendan svoje kćeri, obećavši da "nikada neće odustati" od njenog pronalaska.

Bonus video: