Bjelorusija zabranila Dojče vele i nazvala ga ekstremističkim

Bjeloruske vlasti već su proglasile 199 organizacija ekstremističkim i koriste tu oznaku da uguše kritke u zemlji

3059 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bjeloruske vlasti proglasile su danas bjeloruski servis njemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.

Ta objava znači da svako ko proizvodi sadržaj za bjeloruski servis Dojče Velea potencijalno može da dobije sedmogodišnju zatvorsku kaznu. Svako ko čita i reemituje članke Dojče Velea mogao bi da bude proglašen krivim za prekršaj ili krivično djelo.

Generalni direktor Dojče Velea Peter Limburg kritikovao je odluku ocjenjujući da su optužbe protiv tog medija neosnovane i ne odražavaju pravu prirodu rada bjeloruskog servisa.

Bjeloruske vlasti već su proglasile 199 organizacija ekstremističkim i koriste tu oznaku da uguše kritke u zemlji. Na spisku se nalazi bjeloruski servis Radio Slobodne Evrope i nezavisna bjeloruska televizija Belsat koja emitija na bjeloruskom iz glavnog grada Poljske Varšave.

"Situacija sa slobodom govora u Bjelorusiji najgora je u Evropi", rekao je Andrei Bastunec, šef Bjeloruskog udruženja novinara, dodajući da je Bjelorusija poput "evropske Sjeverne Koreje".

Bjelorusija je bila zahvaćena masovnim protestima 2020. godine poslije izbora na kojima je autoritarni predsjednik Aleksandar Lukašenko proglasio da je osvojio šesti mandat. Izbore su Zapad i opozicija ocijenili namještenim.

Vlasti su kao reakcija na te proteste uhapsile više od 35.000 ljudi, a neke od njih su brutalno tukli, prema procjeni organizacija za odbranu ljudskih prava.

Mnoge istaknute opozicone ličnosti su uhapšene i osuđene na duge zatvorske kazne dok su drugi pobjegli u inostranstvo.

Bjeloruski servis Dojče Velea ima sjedište u Bonu i tu medijsku kuću finansira njemačka vlada.

Prema Bjeloruskom udruženju novinara trenutno ima 36 novinara u zatvoru u Bjelorusiji.

Bonus video: