Golob povodom 20 godišnjice ulaska u EU: Put Slovenije u Evropu ispravna i najbolja odluka

Na putu ka članstvu Slovenija posebno podržava zemlje Zapadnog Balkana, čija su stabilnost i napredak, prema riječima premijera, u zajedničkom interesu tih zemallja i zemalja EU

2280 pregleda 2 komentar(a)
Golob na sastanku Savjeta Evrope u Briselu, Foto: Reuters
Golob na sastanku Savjeta Evrope u Briselu, Foto: Reuters

Premijer Slovenije Robert Golob rekao je u poruci povodom 20. godišnjice ulaska Slovenije u EU da je to bila ispravna i najbolja odluka koja je zahtijevala mnoge promjene, ali da se isplatila na svakom koraku, ističući kao glavne prednosti bezbjednost, stabilnost i jedinstveno evropsko tržište.

Deset zemalja danas slavi 20. godišnjicu ulaska u EU, pored Slovenije u Uniju su 1. maja 2004. ušle još i Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, Litvanija, Letonija, Estonija, Kipar i Malta.

"Tokom dvije decenije članstva Slovenije u evropskoj porodici, svijet se primjetno promijenio. Sa njim, naravno, i Slovenija. Ali ove promjene samo pojačavaju spoznaju da je ulazak naše zemlje u EU prije 20 godina bila ispravna i najbolja moguća odluka za dobrobit slovenačkih građana", napisao je Golob u pismu, prenosi slovenačka agencija STA.

Golob je rekao da danas zemlje shvataju da u "sve nestabilnijem svijetu brzih promjena" mogu biti jače samo ako se drže zajedno.

On je istakao značaj mira, solidarnosti i jedinstva, ukazujući da zemlje koje žele da postanu članice EU posebno treba da budu svjesne toga.

Na putu ka članstvu Slovenija posebno podržava zemlje Zapadnog Balkana, čija su stabilnost i napredak, prema riječima premijera, u zajedničkom interesu tih zemallja i zemalja EU.

Golob je ulazak Slovenije u EU opisao kao istorijski događaj koji je učvrstio njenu privrženost vrijednostima moderne evropske demokratije: poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

"Težili smo društvu koje definiše pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda i solidarnost. Vrijednosti koje cijenimo i danas", napisao je Golob.

Premijer je podsjetio da je članstvo Sloveniji dalo pravo da saodlučuje o evropskom zakonodavstvu i sukreira budućnost Evrope, a slovenački je postao zvanični jezik EU.

Golob je u pismu naglasio da se Slovenci mogu slobodno kretati, poslovati, studirati ili raditi bilo gdje u Evropi, a slovenačke kompanije svojim proizvodima i uslugama mogu učestvovati na jedinstvenom tržištu. Pored toga, telefonske i onlajn usluge i platne kartice mogu se koristiti bez dodatnih troškova.

Slovenački premijer je ukazao i da članstvo u EU ne donosi samo prednosti, već nameće i odgovornosti, kao što su su zaštita prava, vrijednosti i sloboda i proaktivna i konstruktivna saradnja u oblikovanju zajedničke budućnosti.

Bonus video: