Turski sud odbacio zahtjev opozicije: Glasački listići bez pečata nisu protivzakoniti

Međunarodni posmatrači takođe su prijavili neregularnosti i naveli da se odlukom o prihvatanju listića bez pečata uklanja važna mjera osiguranja od prevare i da je ona protivzakonita
56 pregleda 0 komentar(a)
Turska, referendum, Foto: Reuters
Turska, referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2017. 13:51h

Turski visoki upravni sud odbacio je danas zahtjev glavne opozicione stranke da se poništi sporna odluka izborne komisije zemlje čime joj je zadao novi udarac u naporima da ospori rezultate referenduma koji će znatno proširti predsjednička ovlašćenja.

Republikanska narodna partija (CHP) osporava rezultate referenduma održanog 16. aprila navodeći više neregularnosti tokom glasanja, i posebno odluku izborne komisije da prihvati glasačke listiće bez zvaničnih pečata. Međunarodni posmatrači takođe su prijavili neregularnosti i naveli da se odlukom o prihvatanju listića bez pečata uklanja važna mjera osiguranja od prevare i da je ona protivzakonita.

Državni Savjet, najviši upravni sud u zemlji, presudio je danas protiv zahtjeva CHP-a da se traži poništenje odluke izborne komisije o listićima bez pečata, javila je državna agencija Anadolija. Sud je naveo da nema jurisdikciju nad odlukom izborne komisije.

Prošle nedjelje izborna komisija odbacila je zahtjev partije CHP da poništi referendum, glasanjem deset prema jedan. Komisija je prethodno objavila odluku o prihvatanju validnosti listića bez pečata.

Odluka upravnog suda ostavlja opozicionoj strani malo opcija. Zvaničnici CHP-a naveli su da će se žaliti na presudu Ustavnom sudu, i ukoliko bude potrebno Evropskom sudu za ljudska prava. Državni zvaničnici upozorili su partiju da su odluke izbornog tijela konačne i da će pokušaji da ih ospori na sudovima biti uzaludni.

Na referendumu na kome se turski parlamentarni sistem vladavine pretvara u predsjednički sa tankom većinom pobijedila je strana "Za" promjene, predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Nezvanični rezultati koji treba zvanično da budu potvrđeni ove nedjelje pokazuju da je strana "Za" osvoila 52,4 odsto glasova.

Opozicija strahuje da će novi sistem vladavine koncentrisati suviše ovlašćenja u rukama predsjednika sa vrlo malo kontrole. Vladajuća partija Pravde i razvoja, koju je osnovao Erdogan, insistira na tome da će novi sistem uvesti veću stabilnost i prosperitet.

Bonus video: