Nakon hapšenja zbog korupcije gradonačelnik Montreala podnio ostavku

Prema riječima uhapšenog Majkla Eplbauma, ne može se biti istovremeno gradonačelnik i braniti se od takvih optužbi
1 komentar(a)
Majkl Eplbaum, Foto: Reuters
Majkl Eplbaum, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2013. 09:22h

Gradonačelnik Montreala koji je priveden zbog sumnje da je učestvovao u korupciji, danas je podnio ostavku.

Majkl Eplbaum, gradonačelnik drugog po veličini grada u Kanadi, osumnjičen je za mahinacije, zloupotrebu povjerenja i korupciju u vezi sa navodnom mafijaškom iznudom.

Eplbaum je za gradonačelnika Montreala postavljen novembra prošle godine, pošto je poslije korupcionaškog skandala njegov prethodnik Žerald Tremblej podnio ostavku

"Nisam kriv", rekao je 50-godišnji gradonačelnik Montreala, Majkl Eplbaum, na pres konferenciji obraćajući se žiteljima grada, prenijela je AFP.

Prema njegovim riječima, ne može se biti istovremeno gradonačelnik i braniti se od takvih optužbi.

Protiv Eplbauma je podignuta optužnica sa 14 tačaka, javio je kanadski TV kanal CBS News.

Eplbaum je u ponedjeljak bio priveden sa dvojicom gradskih savjetnika, a prema izvještajima, krivična djela počinio je od 2006. do 2011, prije nego što je zvanično postao gradonačelnik.

Prema podacima šefa policijskog odjeljenja za borbu protiv korupcije, Robera Lafrenjea, djela su bila vezana sa realizaciju dva projekta u oblasti nekretnina.

Eplbaum je za gradonačelnika Montreala postavljen novembra prošle godine, pošto je poslije korupcionaškog skandala njegov prethodnik Žerald Tremblej podnio ostavku, podsjeća RIA Novosti.

Tada je jedan od svjedoka pred specijalnom komisijom za istragu korupcije u oblasti građevine u Kvebeku rekao da je Trabmlejeva partija Union Montreal nudila mito lokalnim činovnicima za potpisivanje određenih građevinskih ugovora.

Bonus video: