Karzai: Ako dođe do rata sa SAD, pomoći ćemo bratskom Pakistanu

Američka javnost misli da se avganistanski predsjednik ponaša nezahvalno, uprkos vojnoj i finansijskoj pomoći SAD njegovoj zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2011. 12:58h

Američki zvaničnici su bili zaprepašteni nakon što je avganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio da će stati uz Pakistan ukoliko SAD povedu rat protiv ove države.

Njegove izjave su odjeknule u medijima kada je gostovao na najvećoj pakistanskoj televizijskoj mreži, dan nakon posjete američke državne sekretarke Hilari Klinton Avganistanu.

"Naš stav je jasan: ukoliko dođe do rata između SAD i Pakistana, mi ćemo stati na stranu Pakistana.

Karzaijeva iskazana naklonost Pakistanu ima za cilj da uvjeri Pakistance kako vojno-strateški sporazum SAD i Avganistana ne predstavlja prijetnju po sigurnost njihove zemlje, tvrde diplomate

To je naša bratska zemlja", izjavio je Karzai u intervjuu koji je dao televiziji Geo, prenosi Gardijan.

Navedene izjave avganistanskog predsjednika su bile meta kritike i njegovih političkih oponenata u Avganistanu, koji su ga optužili za licemjerstvo.

Američka javnost ionako već misli da se Karzai ponaša nezahvalno, uprkos vojnoj i finansijskoj pomoći SAD njegovoj zemlji.

"Ovdje se uopšte ne radi o ratu jednih protiv drugih, naprotiv. Riječ je o zajedničkoj borbi protiv terorista koji jednako napadaju Avganistance, Pakistance i Amerikance", izjavio je portparol američke ambasade u Kabulu, Gevin Sandvol.

Brojni eksperti tvrde kako Karzaijev govor u nedjelju zapravo predstavlja pokušaj da se u Pakistanu smire strasti nastale usljed vojno-strateškog sporazuma koje će uskoro biti sklopljen između Avganistana i SAD.

Njegova iskazana naklonost Pakistanu zapravo ima za cilj da uvjeri Pakistance kako pomenuti sporazum ne znači i prijetnju po sigurnost njihove zemlje, tvrde diplomate.

Galerija

Bonus video: