Nova strategija: krivi Kinu i oživi ekonomiju

Pandemija primorala predsjednika SAD da promijeni poruku u predizbornoj kampanji, koju će sada uglavnom definisati dvije teme: Tramp je jedini kandidat koji može da oživi ekonomiju i Bajden neće biti tako oštar prema Kini
1140 pregleda 0 komentar(a)
Protest Trampovih pristalica protiv mjera izolacije, Foto: AP
Protest Trampovih pristalica protiv mjera izolacije, Foto: AP

Džordž Engelman, vječito neodlučni birač u “kolebljivoj” državi Viskonsin, kaže da je predsjednik Donald Tramp zaslužio njegov glas na izborima u decembru svojim odgovorom na pandemiju koronavirusa.

Engelman, koji je dva puta glasao za demokratu Baraka Obamu, ali je 2016. prešao na Trampovu stranu, vjeruje da će Tramp najbolje oživjeti razorenu ekonomiju, a ne njegov demokratski rival Džo Bajden. On takođe vjeruje da će Tramp natjerati Kinu da snosi odgovornost za pandemiju novog koronavirusa koja je izbila u kineskom gradu Vuhan.

“Definitivno želim da se Tramp bori protiv Kine, a ne Bajden,” kaže za Rojters Egelman (50), koji radi u kompaniji za distribuciju hrane u okrugu Rasin u Viskonsinu.

Rojters navodi da to naglašava dvije glavne okosnice Trampove strategije u predizbornoj kampanji nakon što ga je najgora zdravstvena i ekonomska kriza posljednjih nekoliko generacija primorala da promijeni poruku izgrađenu na ekonomskom prosperitetu tokom njegovog mandata.

Nekoliko Trampovih saradnika kaže da će kampanju za predstojeće izbore sada uglavnom definisati dvije teme: da je Tramp jedini kandidat koji može da oživi ekonomiju i da Bajden neće biti tako oštar prema Kini, državi koju Tramp krivi za pandemiju. Rojters piše da ta poruka ima odjeka u Trampovoj bazi, na osnovu razgovora sa više od 50 birača u tri neodlučna okruga u ključnim državama Pensilvanija, Mičigen i Viskonsin - gdje je Tramp pobijedio 2016. sa manje od jednog procentnog poena i koje će odlučiti da li on može dobiti drugi mandat.

Trampovi zvaničnici kažu da nova poruka, koja se šalje republikanskim državnim liderima širom SAD i forsira u novim porukama protiv Bajdena u neodlučnim državama, odražava unutrašnje i spoljašnje rezultate anketa koji pokazuju da birači više vjeruju Trampu kada je u pitanju ekonomija, i da Amerikanci generalno ne vjeruju Kini.

“Birači znaju da je Kina bila loš igrač sa virusom. Predsjednik je bio jasan da je Kina precizno identifikovana kao porijeklo virusa. Nećemo od toga odustati”, kaže Tim Marto, portparol Trampove kampanje.

Donald Trump
Posjeta fabrici zaštitne opreme u Finiksu(Foto: AP)

Tajler Džozef Daklo, portparol Bajdenove kampanje, opisao je Trampov odgovor na krizu kao “katastrofu”. On je optužio Trampa da ga je Kina “nasamarila” ranije ove godine i ukazao na činjenicu da je predsjednik hvalio način na koji je kineski lider Si Đinping odgovorio na krizu u januaru i februaru.

“Ovi izbori će biti referendum o istorijskom neuspjehu Donalda Trampa kao predsjednika”, rekao je Daklo.

U Rojtersovoj analizi se navodi da do promjene strategije dolazi u trenutku kada je Tramp suočen sa težom predizbornom kampanjom usljed epidemije koja je zarazila više od 1,2 miliona Amerikanaca i odnijela više od 70 hiljada života - najveći broj inficiranih i mrtvih u svijetu - i dovelo do više od 30 miliona zahtjeva za pomoć nezaposlenima u proteklih šest nedjelja.

Obim krize je takav da izbor aktuelnog predsjednika čini veoma teškim, bez obzira na to kakva je njegova poruka, kaže politički analitičar Stu Rotenberg.

“Te teme bi mogle imati odjeka unutar njegove baze, ali mora ići šire da bi pobijedio. Mora promijeniti mišljenje neodlučnih birača”, smatra Roternberg.

“Za nekoliko mjeseci, i dalje ćemo biti u dubokoj rupi. A puno njih ne voli njegov stil... izazivanje podjela.

Intervjui sa biračima u Rasinu, Viskonsin; Nortemptonu, Pensilvanija; i Makombu, Mičigen, ilustruju taj izazov, navodi Rojters. Svaki demokratski birač, čak i mali broj onih koju su nevoljno glasali za Trampa 2016, kaže da ih je dodatno odbilo nespretno upravljanje pandemijom i njegova retorika koja izaziva podjele.

Neki takođe vide politički rizik od inicijative koju su pokrenuli republikanci, a Tramp prihvatio, da se ekonomija otvori uprkos upozorenjima da će porasti broj zaraženih i mrtvih. Prognoze u vezi sa brojem američkih žrtava od koronavirusa su povećane nakon što je nekoliko država, poput Džordžije i Floride, otvorilo svoje ekonomije.

Agencija AP je juče objavila da Trampova administracija nije prihvatila smjernice glavnih američkih zdravstvenih stručnjaka za ukidanje mjera izolacije.

Izvještaj tima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trebalo je da pomogne lokalnim liderima pri odlučivanju o tome kada i kako će ponovo otvoriti škole, restorane, ljetnje kampove, crkve, i druge institucije.

Li Snover, liderka Republikanske stranke u Nortemptonu, nedavno je ostala bez oca, koji je umro od kovida-19. Ona kaže da republikanci moraju biti pažljivi da ne odu predaleko u kritikovanju zatvaranja ekonomije i odbacivanju zdravstvenih rizika.

“Da, moramo da ponovo otvorimo ekonomiju, ali moramo i da priznamo da je ovaj virus stvaran i da predstavlja prijetnju.”

Rojters piše da je kroz istoriju teška ekonomska situacija često uništavala nade za još jedan mandat aktuelnih američkih predsjednika, uključujući Džimija Kartera 1980. i Džordža H. V. Buša 1992.

Trampova administracije, međutim, vidi šansu u tome što sve više država dozvoljava pokretanje djelatnosti i sve veći broj Amerikanaca želi da se vrati na posao.

Prema najnovijoj anketi Rojters/Ipsos sprovedenoj u ponedjeljak i utorak, 45 odsto Amerikanaca smatra da će Tramp biti bolji u otvaranju radnih mjesta, dok njih 32 odsto vjeruje da bi Bajden imao bolji učinak na tom polju.

U Trampovoj kampanji vide šansu i u porastu ljutnje na Kinu zbog koronavirusa. Predsjednik je proteklih nedjelja pojačao kritike na račun Pekinga i zaprijetio Kini novim tarifama, a zvaničnici kažu da zbog pandemije razmatraju osvetničke mjere protiv komunističke države.

Anketa istraživačkog centra Pju krajem aprila pokazala je da dvije trećine Amerikanaca sada ima negativan stav prama Kini, što je porast od 20 procentnih poena od početka Trampovog mandata u januaru 2017.

“Bajden dobar za Kinu, loš za Ameriku”

Od sljedeće nedjelje, republikanski državni zvaničnici stranke dobijaće poruke u kojima se Kina optužuje da je koštala Amerikance života i da je “Džo Bajden dobar za Kinu, ali je loš za Ameriku,” rekao je jedan pomoćnik u kampanji.

Dvejn Miler (82) iz okruga Nortempton, koji je 2026. glasao za Trampa, kaže da mu je muka od toga kako obje stranke politizuju krizu oko koronavirusa.

“Ako bih danas morao da glasam - a glasam decenijama - vjerovatno ne bih ni glasao”.

Bonus video: