Bajden potpisao ukaze u vezi s klimom, SZO, pandemijom, imigracijom

Bajden je u Ovalnom kabinetu Bijele kuće potpisao niz ukaza sa namjerom da odmah poništi više važnih odluka svog prethodnika Donalda Trampa

8343 pregleda 186 reakcija 7 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Novi američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je ukaze kojima je izrazio namjeru da SAD ponovo pristupe Pariskom sporazumu o klimi i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Nekoliko sati pošto je u srijedu stupio na dužnost polaganjem zakletve na svečanosti inauguracije ipred Kongresa SAD u Vašingtonu, Bajden je u Ovalnom kabinetu Bijele kuće potpisao niz ukaza sa namjerom da odmah poništi više važnih odluka svog prethodnika Donalda Trampa.

Tramp je 2018. godine izveo SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, a 2020. i iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Bajden je potpisao i ukaze o obustavljanju izgradnje zida na granici sa Meksikom, i o ukidanju zabrane ulaska u SAD državljanima nekih većinski muslimanskih zemalja, što su takođe bile kontroverzne Trampove odluke.

Potpisao je i ukaz o ukidanju dozvole za naftovod "Kistoun Iks-El", od kanadske Alberte do američkog Teksasa, čiji je završetak Tramp odobrio u januaru 2017. godine, nekoliko dana pošto je postao predsjednik.

Novi šef Bijele kuće je naložio i produženje moratorijuma na otplatu dugova kako bi spriječilo izbacivanje iz stanova ljudi koji su u teškoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

Između ostalog, Bajden je naredio i obavezno nošenje maske u federalnim objektima i formiranje federalne kancelarije za koordinaciju odgovora na pandemiju koronavirusa, navodi Asošiejted pres.

Preuredio Ovalni kabinet

Bajden je unio zasad male promjene u predsjednički Ovalni kabinet u Bijeloj kući.

U srijedu je pokazao novi dekor novinarima koje je nekoliko sati pošto je preuzeo dužnost pozvao u svoju novu kancelariju da vide kako potpisuje niz izvršnih uredbi.

Bista Cesara Čavesa, vođe radnika i aktiviste za građanska prava, smještena je među porodičnim fotografijama na stolu iza pisaćeg stola predsjednika.

Portret Bendžamina Franklina sa susjednog zida gleda ka stolu.

Bajden je iz skladišta Bijele kuće vratio tamnoplavi tepih i njime zamijenio zlatan koji je postavio dojučerašnji predsjednik Donald Tramp.

Jedno je ostalo isto: Bajden takođe koristi hrastov pisaći sto nazvan "Rezolut" po britanskom brodu za istraživanje Sjevernog pola "HMS Resolute" od čije je građe napravljen. I Tramp je koristio taj sto, kao i neki od predsjednika prije njega.

Bonus video: