Bajdenova ambiciozna strategija protiv koronavirusa

SAD su najteže pogođena zemlja na svijetu aktuelnom pandemijom sa više od 405.600 umrlih

3256 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena predstavila je danas detaljan plan usmjeren na naučne ekspertize za borbu protiv koronavirusa, uz intenziviranje kampanje vakcinacije i pregleda u trenutku kada pandemija ulazi u "najsmrtonosniju" fazu, prema navodima novog predsjednika.

Bajden će odmah potpisati, prema zvaničnicima, deset dekreta i druge direktive za pokretanje te nacionalne strategije koja je, po mišljenju brojnih stručnjaka, nedostajala njegovom prethodniku Donaldu Trampu.

"Amerikanci skoro godinu dana nisu mogli da vide nikakvu strategiju, a još manje sveobuhvatan pristup kovidu", rekao je novinarima Džef Zajents (Jeff Zients), zadužen za koordinaciju odgovora nove administracije na pandemiju koronavirusa.

Zajents je istakao da će se "sve promijeniti stupanjem na dužnost predsjednika Bajdena".

Plan ima nekoliko ciljeva kao što je vraćanje povjerenja američkog stanovništva, ubrzavanje kampanje vakcinacije i suzbijanje zaraze nošenjem maski i skriningom.

Novi predsjednik SAD takodje namjerava da poveća pomoć u hitnim slučajevima i zatraži donošenje zakona o vanrednim situacijama kako bi se povećala industrijska proizvodnja, uz ponovno otvaranje škola i prodavnica uz bezbjednosne mjere, zaštitu najugroženijih i borbu protiv rasnih razlika, kao i ponovno američko vodjstvo u svijetu za svaku buduću pandemiju.

Bajdenova administracija će zatražiti od Kongresa 1.900 milijardi dolara, uključujući 20 milijardi za vakcine i 50 milijardi za testove.

SAD su najteže pogođena zemlja na svijetu aktuelnom pandemijom sa više od 405.600 umrlih.

Suočen sa izazovom ove zdravstvene krize, Bajden je odmah po stupanju na dužnost potpisao dekret kojim su obavezni nošenje maske i držanje fizičke distance za sve državne službenike koji rade u saveznim institucijama.

Bonus video: