UŽIVO Izrael pokrenuo seriju razornih vazdušnih napada na Bejrut

"Naš rat je s Hezbolahom, a ne s narodom Libana", kaže IDF

5043 pregleda 20 reakcija 5 komentar(a)
Bejrut, Foto: Reuters
Bejrut, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2024. 10:01h
Liveblog
10:03h

Najmanje 20 centara primarne zdravstvene zaštite u Libanu zatvoreno je zbog izraelske vazdušne ofanzive, saopštile su Ujedinjene nacije.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) saopštila je da je, u posljednjoj eskalaciji sukoba Izraela i Hezbolaha, izraelska vojska pogodila 25 vodovodnih objekata, što je uticalo na pristup čistoj vodi za gotovo 300.000 ljudi u oblastima visokog rizika.

Raseljeno je više od 211.000 osoba od kojih oko 85.000 u skloništa na sjeveru i istoku zemlje.

(BETA)

08:11h

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ponovo je sinoć pozvao na prekid vatre u Libanu i u Gazi dok Izrael napada Hezbolah u Libanu, uključujući i njegov vojni štab u južnom predgrađu Bejruta.

"Najvažnije je da se prvo pokuša da dve strane prestanu da pucaju, i da se vrijeme tokom takvog primirja iskoristi da vidimo da li može da se stigne do šireg diplomatskog sporazuma", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Blinken je rekao da SAD i dalje vjeruju da je moguće diplomatsko rješenje na Bliskom istoku.

"Možda je teško vidjeti diplomatski put u ovom trenutku, ali on postiji po našem mišljenju i neophodan je. Nastavićemo intenzivno da radimo na tome", rekao je Blinken.

On je rekao da će SAD preduzeti sve potrebne mjere ako njihovi interesi budu napadnuti na Bliskom istoku, gdje se rasplamsava nasilje.

"SAD će preduzeti sve potrebne mjere da zaštite američko osoblje i američke interese u tom regionu", rekao je on.

Izrael je juče bombardovao glavni štab Hezbolaha u predgrađu Bejruta i potom izveo još napada na Bejrut, a Hezbolah napao Izrael salvom raketa.

(BETA)

08:05h

Izrael je pokrenuo seriju vazdušnih napada na južna predgrađa Bejruta u ranim jutarnjim satima u subotu, 28, septembra, u nastavku sukoba sa Hezbolahom.

Izraelske odbrambene snage (IDF) pozvale su stanovnike u četvrti Dahieh u Bejrutu da se udalje od imovine i objekata Hezbolaha.

"Nastavićemo djelovati kako bismo precizno razbili Hezbolahove ofanzivne sposobnosti. Hezbolah je strateški ugradio oružje u civilna područja, dovodeći libanske civile u opasnost kako bi nanijeli štetu izraelskim civilima", objavio je IDF na mreži Iks.

"Naš rat je s Hezbolahom, a ne s narodom Libana", naveli su.

Hezbolah je saopštio da "nema istine" u izjavama Izraela da u ciljanim zgradama ima oružja ili skladišta.

Prvobitno nije bilo izvještaja o žrtvama tokom noći. Rano u subotu ujutro izraelski napad pogodio je libanski planinski grad Bamdun, jugoistočno od Bejruta, rekao je za Rojters libanski zvaničnik za tu oblast Mark Daou.

Hiljade Libanaca okupilo se u parkovima u centru Bejruta i u primorskim područjima.

Dan prije, 27. septembra je najmanje šest osoba ubijeno, a 91 povrijeđena u izraelskim napadima na gusto naseljenu bejrutsku četvrt Haret Hreik, u predgrađu Dahieh, prema navodima libanskih vlasti.

Vojska je saopštila da je napad bio ciljani napad na štab milicije Hezbolaha, koji se nalazi ispod stambene zgrade.

Izraelski mediji objavili su da je meta napada bio šef Hezbolaha Hasan Nasralah, ali to nije potvrdila vlada ili vojska. Trenutno nije poznato gdje se nalazi.

IDF je kasnije saopštio da je u vazdušnom napadu ubio Hezbolahovog komandanta raketne jedinice. Rekli su da je Muhammad Ali Ismail odgovoran za ispaljivanje raketa na Izrael i za usmjeravanje terorističkih napada.

Pored Alija Ismaila, ubijen je i njegov zamjenik Husein Ahmad Ismail, naveli su iz IDF-a.

Te informacije Radio Slobodna Evropa nije mogao zvanično potvrditi.

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: