Univerzitet Crne Gore: Pokretač inovacija i razvoja

U mreži evropskih inovatora

8223 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Univerzitet Crne Gore
Foto: Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore prepoznat je kao odgovoran partner u Asocijaciji evropskih univerziteta Ulysseus, te mu je bila povjerena realizacija najvećeg događaja od osnivanja – inicijalnog sastanka sa preko stotinu predstavnika univerziteta članica

Univerzitet Crne Gore proslavlja ove godine pola vijeka rada pod sloganom FuturUM, usmjeren na budućnost koja se temelji na inovacijama i znanju. Sa 22 organizacione jedinice koje pokrivaju sve grane razvoja, UCG je danas lider u naučnom istraživanju i razvoju.

To potvrđuje brojka od više od 100 aktivnih projekata na Univerzitetu koji se finansiraju iz fondova različitih nacionalnih i međunarodnih programa. Kroz veliki dio ovih projekata, naučnici Univerziteta Crne Gore sarađuju sa naučnicima vodećih naučnoistraživačkih institucija širom svijeta u rješavanju ključnih izazova sa kojima se suočava čovječanstvo.

Kroz integrisani pristup, fokusiraju se na širok spektar tema, kao što su primjena novih tehnologija u različitim oblastima, nove dijagnostičke metode u medicini, očuvanje životne sredine, klimatske promjene, energetika, tehnološki razvoj, digitalna transformacija u obrazovanju i dr.

Najveći dio projekata finansira se pod okriljem programa Erasmus +, ali posebno je važan za Univerzitet rastući broj projekata u okviru programa Horizont (2021-2027), koji je najambiciozniji i najveći transnacionalni program za istraživanje i inovacije u Evropi sa budžetom od 95,5 milijardi eura.

Značajan broj projekata je i pod okriljem programa IPA, ili uz podršku nacionalnih programa podrške Fonda za inovacije, Ministarstva nauke i drugih fondova. Samo tokom prošle godine, UCG je dobio podršku za više od 20 nacionalnih naučnoistraživačkih projekata koji se bave širokim spektrom tema, od obrade podataka koristeći vještačku inteligenciju do adaptacije na klimatske promjene i razvoja bio markera za rano otkrivanje bolesti.

inovacije
inovacijefoto: Univerzitet Crne Gore

Zahvaljujući dostupnim fondovima, Univerzitet Crne Gore doprinosi i održivom razvoju zemlje i promoviše saradnju između javnog i privatnog sektora za primjenu novih tehnologija. Kroz ove projekte, UCG unapređuje svoje kapacitete i jača saradnju s drugim istraživačkim institucijama, što podiže ugled u međunarodnoj zajednici i omogućava bolje resurse za istraživanje. Osim toga, fondovi pružaju mogućnost za modernizaciju opreme i sprovođenje istraživanja koja inače ne bi bila finansirana iz redovnih sredstava.

Značajna projektna aktivnost je snažan dokaz angažmana Univerziteta Crne Gore u izgradnji održivijeg i prosperitetnijeg društva, kako u lokalnom, tako i u globalnom kontekstu. Univerzitet Crne Gore prepoznat je kao odgovoran partner u Asocijaciji evropskih univerziteta Ulysseus, te mu je bila povjerena realizacija najvećeg događaja od osnivanja – inicijalnog sastanka sa preko stotinu predstavnika univerziteta članica. Na sastanku su uspostavljeni dalji pravci razvoja mreže koja ne samo da podstiče akademske veze i mobilnost, već i istraživanja i inovacije od značaja za društvo.

Svaki univerzitet, kao član mreže, razvija svoj inovacioni centar sa različitom tematskom orijentacijom, a na Univerzitetu Crne Gore, taj centar je Inovacioni hab za sajber bezbjednost.

Vizija Inovacionog haba za sajber bezbjednost na UCG jeste da osnaži stručnjake u ovoj oblasti i pruži napredne usluge privredi i javnom sektoru, unoseći time značajan doprinos kako lokalnoj tako i globalnoj zajednici. Ovaj centar će biti centralno mjesto susreta studenata, istraživača, privrednika i građana, nudeći napredne kurseve, trening programe, takmičenja i konferencije u cilju jačanja kapaciteta u oblasti sajber bezbjednosti, te poticanja novih istraživačkih projekata i inovacija.

Pored toga, UCG će uskoro ponuditi master program „Informaciona bezbjednost“, pripremajući studente za kompleksne izazove u ovoj oblasti, uz različite aktivnosti koje će doprinijeti unapređenju znanja i vještina studenata i akademskog osoblja, uključujući organizaciju boot-kampova, škola i saradnju sa privredom.

Na UCG-u, Ulysseus mreža već pruža podršku mladim talentima i preduzetnicima kroz niz inovativnih projekata i programa. Takođe, dostupni su i besplatni jezički kursevi, često otvoreni ne samo za studente i zajednicu UCG, već i za građane. Ulysseus nije samo akademska alijansa, ona je inovativna udružena snaga njenih osam članova.

UCG jedini dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije. Ostali članovi mreže su Univerzitet u Sevilji, Univerzitet Đenova, Univerzitet Azurna obala, Univerzitet Munster, Tehnički univerzitet Košice, Management Centar Inzbruk i Haaga-Helia Univerzitet primijenjenih nauka.

Mlado srce povezuje

Mladi su često pokretači promjena, a njihova kreativnost može biti ključna za rješavanje brojnih izazova. Upravo u tom duhu, Univerzitet Crne Gore radi na podsticanju inovativnosti kroz obuke, radionice, kao i nagradni konkurs za najbolju start up ideju studenata UCG.

Abedin Orahovac, student Ekonomskog fakulteta UCG, zasluženo je odnio prvu nagradu u vrijednosti od 3.000 eura na nedavnom konkursu za najbolji inovativni projekat. Njegov projekat „Mlado srce povezuje“ predstavlja inspirativan odgovor na izazove usamljenosti i socijalne izolacije koji mogu ozbiljno uticati na mentalno i fizičko zdravlje starije populacije.