Breton: Evropa mora da sačuva konkurentnost automobilske industrije

Komesar EU zadužen za unutrašnje tržište, ocijenio je da je uzrok krize u automobilskom sektoru to što proizvođači ne uspijevaju u dovoljnoj mjeri da ubijede kupce u elektro-mobilnost i upozorio da "tržište e-automobila stagnira"

6347 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska komisija je zabrinuta zbog ekonomskih problema evropske automobilske industrije čije stanje nije nimalo ružičasto, izjavio je komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Breton je za njemački "Handelsblat" rekao da je Brisel politički forsirao elektro-mobilnost, ali da ta tranzicija ne smije da utiče na konkurentnost proizvođača automobila.

"Nervoza je velika" što se ogleda i u "aktuelnim dešavanjima u njemačkoj automobilskoj industriji ili čak i ovdje u Briselu sa Audijem", rekao je Breton, aludirajući na probleme i najavljene oštre mjere štednje njemačkog koncerna Folksvagen (VW).

Koncern VW mjesecima priprema zatvaranje jedne fabrike u Belgiji u kojoj se proizvodi njegov brend, električni SUV "Audi Q8 e-tron".

Međutim, sada je, prvi put u istoriji koncerna sa sjedištem u Volfsburgu dovedena u pitanje i sudbina nekih pogona u matičnoj Njemačkoj. Uz to je posljednjih dana nagoviješteno i otpuštanje nekoliko desetina hiljada zaposlenih, uključujući i onih u administraciji.

"Najava zatvaranja proizvodnih pogona me veoma brine", naglasio je Breton, dodavši da je važno da se "sačuvaju naš nou-hau, naša inovativna snaga i naša konkurentnost".

Taj komesar EU zadužen i za industriju, ocijenio je da je uzrok krize u automobilskom sektoru to što proizvođači ne uspijevaju u dovoljnoj mjeri da ubijede kupce u elektro-mobilnost i upozorio da "tržište e-automobila stagnira".

On je kao ključni nedostatak evropske automobilske industrije naveo i da na tržištu nema modela za šire slojeve, pošto je početkom ove godine u ponudi bilo svega šest modela jeftinijih od 30.000 eura, a nijedan sa cijenom manjom od 20.000 eura.

Sada postoje dva modela jeftinija od 20.000 eura, ali se oba proizvode u fabrikama u Kini.

Ove godine je prodaja, po Bretonovim riječima, blago porasla za 1,3 odsto, ali je udio električnih vozila na cjelukupnom tržištu automobila opao sa prošlogodišnjih 14,6 na 12,5 odsto.

Komisiju još više brine to što se proizvodnja te vrste vozila smanjuje i što je opala na ispod 1,8 miliona automobila, koliko je iznosila 2023. godine. To, prema riječima Bretona, povećava trgovinski deficit Evropske unije sa Kinom, koji kad je riječ o e-autima, iznosi 8,8 milijardi eura.

Breton je naglasio da je veoma važno da EU "uspije da uskladi svoje klimatske ciljeve sa konkurentnošću".

U to, kako je objasnio, spada proširenje javne infrastrukture za punjenje baterija e-auta, koja je sada u velikoj mjeri koncentrisana u Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji, i modernizacija i razvoj elektro-mreže.

Važni su i stabilni izvori kritičnih sirovina pošto je u toj oblasti Evropa jako zavisna od Kine, a tu bi moglo da bude problema sa lancima snabdijevanja, rekao je Breton.

"Handelsblat" piše da se očekuje da Breton bude i u sastavu nove Komisije koju će ove sedmice predstaviti njena predsjednica Ursula fon der Lajen, ali da će mu biti dodijeljen neki drugi resor.

Bonus video: