Kedman: Interpol smatrao da je slučaj protiv Duška Kneževića politički motivisan

"Zabrinuti smo zbog uslova pritvora u kome boravi, i naravno, to je pitanje kojim ćemo nastaviti da se aktivno bavimo pred ovdašnjim nadležnim organima, nadležnim organima Ujedinjenog Kraljevstva, ali i tako što ćemo tražiti druge pravne lijekove, kako pred Evropskim sudom i tako i pred tijelima Ujedinjenih nacija“

10283 pregleda 4 komentar(a)
Kedman, Foto: Printscreen/Youtube
Kedman, Foto: Printscreen/Youtube

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića Tobi Kedman ponovio je veliko strahovanje za Kneževićevu bezbjednost, ali i zbog uslova u kojima boravi u pritvoru.

On je podsjetio da je tokom postupka izručenja rečeno je da zbog prirode predmeta protiv njega i informacija koje je dao, postoji opasnost po njegovu ličnu bezbjednost.

„Dok je boravio u Ujedinjenom Kraljevstvu dodijeljeno mu je obezbjeđenje tokom trajanja postupka. Osim toga, moramo biti svjesni da sam, kad je Interpol prvi put raspisao crvenu potjernicu protiv njega, dobio instrukcije da istu osporim. Naš prigovor je prihvaćen na osnovu toga što je i sam Interpol smatrao da je slučaj protiv dr Kneževića politički motivisan. Dakle, zabrinutost postoji. Znamo i da se nalazi u samici. Zabrinuti smo zbog uslova pritvora u kome boravi, i naravno, to je pitanje kojim ćemo nastaviti da se aktivno bavimo pred ovdašnjim nadležnim organima, nadležnim organima Ujedinjenog Kraljevstva, ali i tako što ćemo tražiti druge pravne lijekove, kako pred Evropskim sudom i tako i pred tijelima Ujedinjenih nacija“, kazao je Kedman za A Plus televiziju.

Na opasku da se Knežević suočava s ozbiljnim optužbama, britanski advokat odgovorio je potvrdno, ali i podsjećajući da optužbe stižu od bivšeg Glavnog specijalnog državnog tužioca, koji je i sam danas iza rešetaka.

Na pitnje da li očekujete da će neke od tih optužbi biti odbačene ili izmijenjene, posebno u slučaju „Koverta“ koji je ovdje bio pod lupom javnosti, on je odgovorio:

„Kad je riječ o mijenjaju ili dopunjavanju optužnice u bilo kom obliku, očigledno je da je crnogorski sud u obavezi da se rukovodi optužbama sadržanim u Nalogu o izručenju, tako da ne može doći do izmjene optužnice, niti se u vezi s istom mogu javiti nove optužbe. Stvar je u tome da vam se može suditi samo za one optužbe sadržane u Nalogu za izručenje engleskog suda. Dakle, to je prva stvar. Druga stvar tiče se očiglednog postojanja vrlo realne zabrinutosti s obzirom na to da se tokom postupka tvrdilo da su tužilac tj. tužioci koji su pokrenuli ovaj slučaj, Milivoje Katnić i Saša Čađenović, i sami u zatvoru i da se suočavaju s veoma teškim optužbama, što naravno to podriva legitimnost postupka protiv dr Kneževića. Naravno, na njegovom je pravnom timu da iznese najbolju moguću odbranu pred crnogorskim sudovima, ali mi smo uvijek tvrdili i nastavljamo da tvrdimo da su dokazi protiv njega veoma slabi“.

Na podsjećanje da je i sam imao zanimljivo lično iskustvo u slučaju u koji je bio uključen bivši Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, Kedman je ispričao sa čim se suočio dok je zastupao Džozefa Asada, američkog državljanina koji je bio na meti tadašnjeg Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića u vezi s navodnim pokušajem državnog udara.

„Protiv mog klijenta bila je raspisana Interpolova potjernica, koja je takođe odbačena kao politički motivisana. I naravno, dokazi koje sam iznio kao svjedok u slučaju izručenja dr Kneževića temeljili su se na tome da je moj klijent politička meta i da su on, njegov poslovni partner, ali i njegova supruga bili predmet prijetnji, jer su pokušavali da ga ubijede da svjedoči u korist tužioca, te da su korišćene prijetnje kako bi se on primorao na saradnju. Naravno, taj postupak je sada priveden kraju i tužioci koji su bili uključenu u njega sad su u zatvoru i suočavaju se s optužbama. Dakle, to moje iskustvo očigledno nije bilo prijatno, ali mogu reći da smo zadovoljni što trenutni tužilac očigledno pokušava da se popravi stvari koje su rađene u prošlosti, tako da moramo da vjerujemo u nezavisnost pravosuđa u ovoj zemlji, kao i u nezavisnost tužilaštva, vjerujući da će da se pozabavi ovim pitanjem kako treba. Svakako očekujemo da se postupak dr Kneževića ne nastavi“, naveo je Kedman.

On je na pitanje da li očekuje da bi gospodin Knežević mogao biti pušten iz pritvora i koji je njegov ključni argument, odgovorio:

„Očigledno je da dr Knežević ima veoma iskusan tim advokata u Crnoj Gori koji će morati da argumentuju slučaj pred sudom. Nisam član Advokatske komore Crne Gore, tako da je naš zadatak da pomažemo njegovom pravnom timu u svojstvu savjetnika tokom ovog postupka. Pitanje pritvora, očigledno, jedna je od zabrinutosti koju imamo i o kojoj će se raspravljati s obzirom na to da je on izručen prije sedam dana, a da je jutros prvi put bio u prilici da se sastane sa svojim advokatom. Dakle, sedam dana je držan bez pristupa advokatu, bez pristupa porodici i bez izvođenja pred sudiju, a to je veoma ozbiljan problem. To svakako nije u skladu s crnogorskim zakonima. Sve te stvari će se morati argumentovati. I, naravno, nema apsolutno nikakvog razloga da, uz odgovarajuće uslove, dr Knežević ne bude pušten uz jemstvo, kako bi se mogao braniti sa slobode, što je svakako ono što očekujemo od suda“.

Uz podsjećanje da se Duško Knežević, kada je riječ o pravnom sistemu Crne Gore, tretira kao osumnjičeni a da se, s druge strane, on predstavlja kao glavni svjedok protiv bivšeg premijera Mila Đukanovića, Kedman je upitan šta zna o više puta spominjanoj „plavoj torbi“.

„Naravno, bilo je mnogo spekulacija o tome zašto je izručen i šta će se dalje događati. Ne bi bilo prikladno da ja spekulišem o bilo kojoj od tih stvari. Naravno, te stvari mogu izaći na vidjelo tokom ovog postupka i opet će biti na sudu da utvrdi u kojoj mjeri se ti argumenti mogu vrednovati u slučaju dr Kneževića“, kazao je Kedman.

Na primjedbu novinara da je u ovom slučaju više od spekulacije, jer je Knežević lično pomenuo plavu torbu kao dokaz protiv Đukanovića, advokat Kedman je uzvratio:

„Svakako. Ne mogu da govorim o dr Kneževiću u smislu onoga što će on iznijeti u okviru svoje odbrane. Opet, svjestan sam svih datih izjava. Postoje vrlo kredibilne optužbe usmjerene prema pojedincima na visokim pozicijama u ovoj zemlji, i naravno, sve ih treba podrobno ispitati. Naravno, dr Knežević je uvijek tvrdio da je bio i ostao meta bivšeg predsjednika zbog optužbi koje su iznijete i zato je sada ovdje. Na nama je kao njegovim advokatima da iznesemo argumente u vezi s njegovim slučajem, vjerovatno pred nadležnim sudom, a na organima da donesu ispravnu odluku“.

Bonus video: