ODT da poštuje rokove za odluke

Zaštitnik ljudskih prava utvrdio da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije postupilo u skladu sa zakonom
675 pregleda 0 komentar(a)
ODT da “bez odlaganja” odluči po krivičnim prijavama, Foto: Filip Roganović
ODT da “bez odlaganja” odluči po krivičnim prijavama, Foto: Filip Roganović

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici dva puta prekršilo zakon, jer nije u razumnom roku odlučilo po podnesenim krivičnim prijavama, niti podnosioce obavijestilo o toku postupka.

To se navodi u dva mišljenja, objavljena na sajtu crnogorskog ombudsmana Šućka Bakovića, a koja potpisuje zamjenica zaštitnika Zdenka Perović.

Podgoričkom Osnovnom tužilaštvu preporučeno je da “bez odlaganja” odluči po krivičnim prijavama, koje su bile predmet izvještaja zaštitnika.

Obje prijave su podnijeli građani, a kasnije su zaštitniku uložili pritužbu na rad podgoričkog organa gonjenja. U prvom slučaju, tužilaštvo skoro dvije godine nije odlučilo po krivičnoj prijavi podnijetoj 31. avgusta 2017. godine, dok se drugo mišljenje odnosi na prijavu podnesenu 28. jula prošle godine.

Prema Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP) rukovodilac državnog tužilaštva ili državni tužilac dužan je da najkasnije u roku od tri mjeseca od prijema predmeta donese odluku. “Izuzetno, u složenim predmetima zbog obima, činjeničnih ili pravnih pitanja, odluka se mora donijeti najkasnije u roku od šest mjeseci, sa izuzetkom predmeta u kojima se primjenjuju mjere tajnog nadzora kad odluka treba biti donijeta u roku od tri mjeseca od završetka mjere tajnog nadzora”, navodi se u ZKP-u.

Osnovno tužilaštvo u Podgorici je u oba slučaja odgovorio da su u toku prikupljanja dokaza i informacija (da je predmet u fazi izviđaja) i da će po završetku postupka obavijestiti podnosioce o rezultatima.

U kancelariji ombudsmana su, međutim, odlučili da je pritužba oba građana osnovana i preporučili tom organu da postupi po predmetnim krivičnim prijavama, ali i obavijesti zaštitnika ljudskih prava i sloboda šta su učinili povodom te preporuke.

“Zaštitnik podsjeća na zakonsku obavezu rukovodioca državnog tužilaštva, odnosno državnog tužioca, kome je predmet dodijeljen u rad da donese odluku, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana prijema predmeta, odnosno izuzetno, i ti u složenim predmetima, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana prijema predmeta. Stoga je, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici dužno donijeti i dostaviti odluku podnosiocu pritužbe”, navodi se u jednom od mišljenja.

Bonus video: