Perks: Higijena porodilišta dobra, ali se mnoge štetne prakse i dalje primjenjuju

Šef UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks kazao je da je kontrola prepoznala da su sobe na oodjeljenju porodilištima u nekim bolnicama uske i pretrpane, da ne postoje individualne sobe za pripremu i porođaj, kao i da je potrebno raditi na primjerenosti indikacija za obavljanje carskog reza
101 pregleda 3 komentar(a)
Bendžamin Perks, Foto: Luka Zeković
Bendžamin Perks, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2016. 17:41h

Kvalitet u porodilištima u Crnoj Gori bolji je u odnosu na prije četiri godine, higijena je dobra, ali se mnoge štetne prakse i dalje primjenjuju, ocijenjeno je na današnjoj koferenciji za medije.

Šef UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks kazao je da je kontrola prepoznala da su sobe na oodjeljenju porodilištima u nekim bolnicama uske i pretrpane, da ne postoje individualne sobe za pripremu i porođaj, kao i da je potrebno raditi na primjerenosti indikacija za obavljanje carskog reza.

Perks je rekao da se mnoge štetne prakse i dalje primjenjuju, hrana za prijevremeno rođene bebe nije uvijek dostupna, te da se prevencija, procjena i ublažavanje bola kod novorođenčadi ne sprovodi.

Tvrdi da je kontrola pokazala da ne postoji obuka za zdravstvene radnike u bolnicama i da revizije kliničkih slučajeva ne predstavljaju praksu.

Perks je istakao da u gotovo svakoj oblasti nedostaju nacionalni protokoli i smjernice, što je direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo Snežana Raspopović okarakterisala kao “glavni minus”.

Perks je istakao da su fizička infrastruktura i higijena dobre, oprema nova i u prilično dobrom stanju, mnoge zastarjele procedure se više ne primjenjuju...

“Eksperti su ustanovili da je timska dinamika dobra i da je osoblje koje radi u porodilištima posvećeno. Primjenjuje se kontakt koža na kožu između majke i bebe i omogućava se dojenje”, istakao je.

Raspopović, koja je ispred Ministarstva zdravlja bila glavni koordinator tokom kontrole, rekla je da su podaci iz porodilišta, što se tiče smrtnosti novorođenčadi i majki, izuzetno dobra.

Rekla je da su podaci o smrtnosti, kada se ima u vidu broj stanovnika, veoma blizu evropskim standardima.

Raspopović tvrdi da su eksperti, kao i ona, protiv bokseva za bebe na odjeljenjima neonatologije i da treba primjenjivati “baby friendly” program, što se može prevazići jedino novim prostorom.

Eksperti UNICEF-a, koji su kontrolu sa predstavnicima Ministarstva, kontrolu sproveli u porodilištima Kliničkog centra, beranske i nikšićke bolnice, poručili su da i da treba posvjetiti veću pažnju i poštovanju prava prilikom rođenja djeteta, te da otac bude prisutan tokom porođaja.

Raspopović je istakla da je ka bordu direktora Kliničkog centra već upućena inicijativa da se prisustvo oca tokom porođaja, kao i porođaj uz pomoć epiduralne anestezije ne plaća.

Eksperti su preporučili da na nacionalnom nivou treba preispitati ulogu babica kao primarnih profesionalaca tokom porođaja i u najskorijoj budućnosti procijeniti kvalitet bolničke njege i u drugim porodilištima.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt odgovorio je da je bjelopoljsko porodilište, nakon potpune adaptacije, vjerovatno najbolje u državi i da će sljedeća kontrola obuhvatiti i to odjeljenje.

Bonus video: