Freeride skijanje i snowboarad stižu u Crnu Goru

U Evropi postoji nekoliko ski-centara koji su u potpunosti orijentisani ka skijanju van staza
230 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2014. 19:50h

Skijanje van ski- centara i utabanih staza može biti manje ili više bezbjedno.

Treba pravilno procijeniti uslove i rizik. Uz iskusne vodiče i planiranje, moguće je skijati i na udaljenim predjelima koje su većini nedostupne.

Do vrhova se stiže uz pomoć ratrak mašine za vuču, a onda...

“To je sasvim novi doživljaj skijanja, potpuno drugačiji od onoga na ski-centrima. Otvara potpuno novu dimenziju uživanja”, priča Ilija Perić, član grupe Riders.me koja je nedavno snimila video spot koji je mnoge ostavio bez daha.

Svaki "spust", kaže Perić, donosi novo iznenađenje i doživljaj otvaranja novih pogleda.

“I tako iznova, nekoliko puta u toku dana, ostavljate par pruga između borića i jela, kroz planinske katune, šume i šumske proplanke nazad do puta.

Teško je riječima opisati to zadovoljstvo...”

Da bi se skijalo na jugoistočnim padinama Ključa (Bjelasica) ili na padinama Lise (istočni kraj Bjelasice), sa pogledom na moćni masiv Komova, treba imati znanja. Obavezno je poznavanje tehnike skijanja/snowboarda po dubokom snijegu i odgovarajuća oprema.

Eric Roner, Foto: Ilija Perić

Freeride skijanje i snowboard u Crnoj Gori tek počinje da hvata zalet.

U svijetu je ova disciplina sve popularnija i veći proizvođači skija uveliko proizvode namjensku opremu.

“Ako zanemarimo ovu sezonu, nedostatak snijega i proljeće umjesto zime koje nas je zadesilo ovog februara... Crna Gora ima izuzetan potencijal za freeride skijanje i snowboard. Mi veoma skromno i oprezno otvaramo jedno novo poglavlje ove priče. Ono što smo do sada samo naslućivali, tek će da zablista”, kaže Perić.

Dva tima (riders.me i freeriders.me) rade na uspostavljanju prve Snowcat operacije u Crnoj Gori.

Baza je predivni turistički kompleks Chalet Shcherbina u Kolašinu.

Uprkos veoma lošim vremenskim uslovima i manjku snijega radi se na stvaranju tehničkih i ljudskih kapaciteta za ovaj nimalo jednostavan turistički proizvod.

Primjer su Aljaska i British Columbia, dva najpoznatija regiona za freeride u svijetu.

U Evropi postoji nekoliko ski centara koji su u potpunosti orjentisani ka skijanju van staza.

Na primjer, La Grave, "mali" ski-centar na Francuskim Alpima, sa jednom od najdužih žičara u svijetu nudi punih 2100 metara visinske razlike netaknutog terena.“

Foto: Ilija Perić

Naravno uz pratnju iskusnih vodiča i samo onda kada to vremenski uslovi dozvoljavaju. Od skijališta u regionu izdvaja se Popova šapka, ski-centar u blizini Tetova u Makedoniji, gdje već nekoliko godina postoji Eskimko freeride snowcat operacija, prva takve vrste u Evropi”, priča Perić.

Pored Perića, osnovu produkcijskog tima čine Blažo Milić i Janko Škuletić uz brojne saradnike.

Za protekle dvije godine na bazi entuzijazma i kreativne energije njenih članova, riders.me ekipa je uspjela da prikaže barem dio potencijala naših planinskih i primorskih predjela, iz prvog lica, kroz akciju i atraktivne kadrove.

Vjerujemo da je ovo pozitivan primjer

Perić je ponosan na video materijale koje su Riders.me do sada snimili.

Freeride skijanje i snowboard, snowkite, planinski biciklizam, kitesurfing... Bez mnogo šminkanja, produciramo foto i video: Ilija Perić

Video: Ilija Perić

„Istrajali smo u produkciji, uspostavili prepoznatljiv kvalitet i izazvali pažnju domaće a dijelom i inostrane javnosti. Dobijamo sve više i više pristalica" i srijećemo se sa njima na najrazličitijim lokacijama. Vjerujemo da našim akcijama dajemo pozitivan primjer i doprinos razvoju svijesti o dragocjenim predjelima oko nas. Dobijamo konstruktive kritike i komentare, riječi iskrene podrške.

Iz ekipe Riders.me kažu da su dobili podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije, COK-a i Aerodroma Crne Gore.

Pomoć i podrška, a sve u skladu sa sopstvenim mogućnostima, stiže nam i od privatnog sektora.

„Najveću zahvalnost, ipak, na kraju dugojemo našim porodicama, bez čijeg razumijevanja i podrške ništa ne bismo uspjeli”.

Slikaš i skijaš

Perić naglašava kako je njegovo uživanje na visinama, dvojako.

„Teško je riječima opisati to zadovoljstvo. Zato se i trudimo da konstantno snimamo i fotografišemo. Ponekad nisam siguran da li sam srećniji zbog nekih tridesetak sekundi najljepšeg spusta niz blagu padinu ili prizora koji sam fotografisao trenutak nakon što sam izašao iz šumarka i pogledao unatrag...”

Galerija

Bonus video: