Cjenovnik Uprave policije: Policajac košta četiri eura na sat

Obični policijski automobil po kilometru ima tarifu 1 euro, dok je za 40 centi jeftinije korišćenje policijskog motocikla ili motora...
81 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 20:17h

Nedavni neredi na košarkaškoj utakmici „Budućnost“ - „Partizan“ dobili su svoj sudski epilog, ali malo ko zna da klubovi u Crnoj Gori prilikom obezbjeđenja mečeva za usluge plaćaju redare, ali i službenike Uprave policije.

Od 2008. godine, Uprava policije ima cjenovnik svojih usluga prilikom obezbjeđenja priredbi i sportskih događaja, tako da su organizatori javnog skupa dužni da uplate novac za svaku stavku koja je predviđena tim cjenovnikom.

“Uprava policije pružanje usluga za obezbjeđenje javnog reda i mira na javnim priredbama, shodno Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, fizičkim i pravnim licima naplaćuje u skladu sa cjenovnikom usluga, koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore broj 45/2008”, saopšteno je “Vijestima” u UP.

Prema tom ustaljenom cjenovniku, klubovi i organizatori javnih priredbi i sportskih događaja, svakog angažovanog policajca plaćaju četiri eura po satu.

Osim što se prilikom obezbjeđenja priredbi i sportskih događaja plaćaju pripadnici uniformisanih jedinica policije, cijenu imaju i policijski automobili.

Tarifa automobila, sa oznakom policije, obračunava se po pređenom kilometru - pa tako terensko policijsko vozilo košta 1,5 eura po pređenom kilometru.

Obični policijski automobil po kilometru ima tarifu 1 euro, dok je za 40 centi jeftinije korišćenje policijskog motocikla ili motora.

Uprava policije “Vijestima” nije odgovorila koliko se u proteklih nekoliko godina slilo novca u budžet na osnovu tog cjenovnika, jer se ti podaci sada nalaze u pravnoj službi MUP-a.

“Visina naknada za korišćenje usluga koje Uprava policije pruža fizičkim i pravnim licima zavisi od obima korišćenja tih usluga, tako da se visina ukupne novčane naknade na godišnjem nivou razlikuje za svaku godinu”, odgovoreno je u UP.

Policija je pojasnila da se novac za korišćenje usluga, koje Uprava policije pruža fizičkim i pravnim licima, uplaćuje u budžet Crne Gore.

Klubovi duguju 22.500 eura

Iako Uprava policije nije odgovorila koliko se godišnje prihoduje novca na osnovu usluga prilikom obezbjeđenja javnih događaja i sportskih događaja, ipak su imali podatak koliko im se sada duguje.

“Dugovanja pravnih lica – sportskih klubova i organizacija za usluge koje je pružila Uprava policije postoje i trenutno iznose oko 22.500 eura”, navodi UP.

Galerija

Bonus video: