Preporuke za život sa dijabetesom: Kod djece ključna uloga roditelja

Pretpostavka je da u Crnoj Gori ima oko 50.000 dijabetičara
929 pregleda 0 komentar(a)
Dr Kalinić u kampu
Dr Kalinić u kampu

U borbi protiv dijabetesa glavna stvar je prevazići ključnu predrasudu, prelomiti u sebi da ovo nije bolest, već stanje, i da pridržavanjem pravila ljekara nema prepreka da se bavite onim što volite i da dočekate duboku starost, jedna je od glavnih poruka regionalnog VIII Edukativnog kampa za mlade o dijabetesu u Baru.

Jedini kamp te vrste u Crnoj Gori, kroz koji je do sada prošlo preko 250 učesnika organizuju barsko Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug” i Savez dijabetičkih društava i udruženja Crne Gore, a suorganizatori su Dom zdravlja Bar- savjetovalište za dijabetes i Opšta bolnica Bar.

Utemeljivač i rukovodilac je dr Vanja Kalinić, internista endokrinolog u Opštoj bolnici Bar, zbog čijih napora i ove godine 30 mladih iz zemlje i regiona sa dijabetesom tip 1, ali i svi zainteresovani građani, besplatno pohađaju pet dana edukativne radionice o prevenciji, zdravim stilovima života, novitetima u medicinskim dostignućima u sferi dijabetesa.

Predavači su internisti - endokrinozi, kardiolozi, reumatolozi, nefrolozi, oftalmolozi, specijalisti higijene – dijetolozi, stomatolozi, psiholozi, a ove godine kamp je podržao i NBA košarkaš, proslavljeni Nikola Vučević .

"Kamp itekako može da pomogne, a najbitnije je da se prvo u glavi riješi predrasuda da je ovo bolest-ovo je stanje, i ako se sluša, može da se živi i radi normalno. U priči o dijabetesu kod djece i omladine, ključna je uloga rodtelja, on mora da upozna svog neprijatelja, a to je dijabetes, i da se aktivno uključi u osposobljavanje djeteta da normalno živi i radi. Na samom kampu se susrećemo sa novim terminima, opremom, doktorima sa kojima ćemo se sretati u budućnosti. Konačno smo uspjeli da formiramo i udiženje rodittelja dece sa dijabetesom “Beta”, a kamp mnogo znači za našu djecu, da se i oni povežu i da vide da nisu sami", kaže za “Vijesti” Adela Matković iz Bara, čija ćerka ima dijabetes 1 od svoje prve godine.

Ona ističe da njena dvanaestogodišnja ćerka živi normalno svoj život, postiže odlićne rezultate i u školi i u sportu, “aktivna je na svim poljima, uopšte nije manje sposobna od druge djece, niti je to sputava”.

"I te kako je bitan stav roditelja, kako će se postaviti prema djetetu, treba da mu daje vjetar u leđa. mi nikad nismo rekli da je to bolest, to je stanje, ona nema tog insulina i mora vještački da ga daje. Veoma je bitna disciplina u kući, kad dijete nauči da živi sa time, to mu više nije obaveza, nego stil života. U početku je strožiji način ishrane, kasnije, kad se stekne rutina, sve se može jesti, samo da se odredi i poštuje tajming, i ako znate to da kontrolišete i da ste u tim granicama, vi ste uspjeli", dodaje Matković.

Dr Kalinić ističe da je ove godine novitet kampa edukaciju medicinskih sestara koje ne stiču nova znanja, već pospješuju praksu interakcije sa pacijentima. Drugi dio kampa podrazumijeva dodjelu insulinskih pumpi pacijentima starijim od 27 godina sa medicinskom indikacijom za tim pomagalom.

"Cilj nam je da se podigne svijest osoba sa dijabetesom, da redovno uzimaju lijekove i primjenjuju zdrave stilove života kako bi odložili komplikacije i sa dijabetesom doživjeli duboku starost što je moguće ako se pridržavaju preporuka ljekara i imaju samokontrolu. Dakle, bitno je da osim uzimanja ljekova pacijent sprovodi i higijensko- dijetetski režim ishrane. Naša nova inicijativa je da, uz pomoć Fonda zdravstva, pacijenti koji su na insulinskim pumpama za potrošni materijal ne idu u Podgoricu, već da ga, uz nadzor, podižu u svom mjestu boravka", navodi dr Kalinić.

Danijela Simić, medicinska sestra kotorske bolnice, radi već dvadeset godina, a u edukaciji o dijabetesu je oko godinu dana. Za “Vijesti” priča da stalno uči i traži “neki nov pravac u cijeloj ovoj priči”.

"Edukacija pacijenata jw svakodnevna, i pokušavam da svakog dana u tome budem sve bolja. Ovdje sam čula nekoliko novih i veoma korisnih informacija koje ču primjenjivati na poslu, isplatilo se doći", zaključila je Simić.

Na globalnom nivou procenat oboljelih od dijabetesa poprima obrise pandemije. i smatra se da je četvrti uzrok smrtnosti na svijetu. Pretpostavka je da u Crnoj Gori dijabetičara ima koliko i stanovnika Opštine Bar - oko 50.000.

Bonus video: