"Samo život priča priče": Ubistva trans osoba su rezultat sveprisutnih i duboko ukorijenjenih rodnih stereotipa

"Izlazak i rodnih normi za zajednicu transrodnih osoba znači brojne posljedice, počevši od porodičnog nasilja, obavezne sterilizacije kao preduslova za promjenu ličnih dokumenata, nasilja u školi i na ulici, nemogućnosti zapošljavanja, siromaštva, stalnog rizika od beskućništva, te potpune isključenosti iz društva"

5174 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz videa koji je objavila Asocijacija Spektra, Foto: Asocijacija Spektra
Detalj iz videa koji je objavila Asocijacija Spektra, Foto: Asocijacija Spektra
Ažurirano: 20.11.2020. 12:45h

Asocijacija Spektra, organizacija koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, kampanjom "Samo život priča priče" obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije, 20. novembra, odajući počast svakoj od 350 ubijenih transrodnih osoba koje su registrovane širom svijeta u toku 2020. godine., kao i brojnim transrodnim osobama čije smrti ostaju nezabilježene, saopšteno je danas iz te asocijacije.

"Kampanjom "Samo život priča priče" želimo da istaknemo važnost svih malih i velikih životnih iskustava koja sabrana čine život posebnim, ispunjenim i daju mu svrhu. Upravo ove trenutke, nažalost, veliki broj transrodnih i rodno varijantnih osoba nikad neće u potpunosti iskusiti. Ubistva trans osoba su najočigledniji rezultat sveprisutnih i duboko ukorijenjenih rodnih stereotipa, koji oblikuju živote svih nas. Izlazak i rodnih normi za zajednicu transrodnih osoba znači brojne posljedice, počevši od porodičnog nasilja, obavezne sterilizacije kao preduslova za promjenu ličnih dokumenata, nasilja u školi i na ulici, nemogućnosti zapošljavanja, siromaštva, stalnog rizika od beskućništva, te potpune isključenosti iz društva. Ubistvo trans osobe nije slučajan i individualan čin. Ovakvo nasilje ima za cilj da pošalje poruku cijeloj zajednici da je njeno postojanje neprihvatljivo za društvo", ističe se u saopštenju.

Iz Spektre su dodali da kampanjom "Samo život priča priče" slave živote transrodnih i rodno varijantnih osoba, vjerujući da se protiv smrti najbolje bore životom i pričanjem životnih priča.

"U kampanji je učestvovalo osam transrodnih i rodno varijantnih osoba, sa svojim porodicama, prijateljima/cama i partnerima/kama. U susret Međunarodnom danu sjećanja na žrtve transfobije, odajemo počast onima koji/e nijesu više sa nama, ali i slavimo sve one koji svakim svojim dahom žive autentično i hrabro svoje živote, boreći se za slobodu, ne samo transrodne zajednice, već cjelokupnog društva", poručili su iz Spektre.

Kampanja je podržana od strane Regional Youth Cooperation Office – RYCO i United National Peace Building Fund – UNPBF, u okviru projekta „Osnaživanje trans zajednica na Zapadnom Balkanu“, koji sprovodi Asocijacija Spektra u partnerstvu sa organizacijama Geten, Aleanca i Koalicija Margini.

Kampanju je podržala i NVO Kvir Montenegro.

Bonus video: