Trudnicama dali pogrešan lijek, Jokić: Utvrdićemo odgovornost, povlašćenih neće biti

Direktor DZ Podgorica izvinio se pacijentkinjama, uzete su izjave od svih i u toku je procedura utvrđivanja odgovornosti. Ispituje se i kako je veledrogerija isporučila lijek kojeg nije bilo na fakturi

17338 pregleda 229 reakcija 18 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti

Ozbiljan profesionalni prostup desio se prije dva dana u medicinskoj laboratoriji u podgoričkom Domu zdravlja Blok V, kada je trima trudnicama umjesto lijeka glukoze monohidrata, za mjerenje opterećenja glukozom u posljednjem trimestru trudnoće greškom dat lijek cink oksid.

Direktor ove ustanove Danilo Jokić na konferenciji za medije kazao je da je najvažnije da se trudnice osjećaju dobro i da nije bilo posledica, ali da to ne umanjuje krivicu onoga ko je napravio profesionalni propust. Javno se izvinio pacijentkinjama i njihovim porodicama i poručio da će se uvesti red u ovoj ustanovi, te da povlašćenih neće i ne može biti.

Jokić je pojasnio da su kolege odmah po apliciranju lijeka brzo shvatile grešku koja se desila, kontaktirale toksikologa u Kliničkom centru (KC), gastroenterologe, ginekologe i perinatologe i zajednički je donijeta odluka da se pacijentkinje upute u najveću zdravstvenu ustanovu i opserviraju na odjeljenju ginekologije.

Kazao je da su trudnice otpuštene na kućnu opservaciju. Kazao je da je jutros imao komunikaciju sa dvije pacijentkinje koje se trenutno dobro osjećaju i potpuno su stabilno, dok sa jednom nisu uspjeli da stupe u kontakt putem telefona. Jokić je pojasnio da je nakon iscrpnog prikupljanja informacija sinoć o svemu obavijestio ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović.

"Mora se snositi odgovornost. U ovakvim slučajevima greške mogu biti preskupe i neoprostive su... Zašto odmah ne personalizujemo odgovornost? Zato što sam tražio detaljno utvrđivanje odgovornosti, od veledrogerije koja je isporučila lijek do momenta preuzimanja u centralnoj apoteci Doma zdravlja, distribucije lijeka prema centralnoj laboratoriji, do momenta aplikacije lijeka od tehničara. Imam prikupljenu obimnu dokumentaciju, uzete su izjave svih lica, kao i povratnu informaciju iz veledrogerije kako je uopšte došlo do upućivanja lijeka koji se ne nalazi na fakturi...", saopštio je Jokić.

On je rekao da će cijela procedura biti završena u narednih 24 sata i da će o svemu obavijestiti javnost.

Jokić, koji je vršilac dužnosti direktora dvije sedmice, kazao je da u Domu zdravlja Podgorica nije zatekao disciplinsku komisiju, što je, kako je ocijenio, neoprostivo. Pojasnio je da postoji Komisija za kontrolu kvaliteta, koja se posljednji put sastala 25. decembra, a što bi u ovakvoj situaciji i ustanovi trebalo da čini svakodnevno.

Bonus video: