Na ljetnjoj pozornici u Starom Baru održana 19. Maslinijada

Predsjednik opštine kazao da očekuje da će građevinski radovi na „Kući maslina“ u ovoj godini biti završeni te da će ona biti centar razvoja maslinarstva ali i okupljanja svih barskih i crnogorskih maslinara. Opština dodijelila nagrade za najbolje maslinovo ulje i najuspješniji rod

2988 pregleda 0 komentar(a)
Maslinijada održana na ljetnoj pozornici u Starom gradu, Foto: Opština Bar
Maslinijada održana na ljetnoj pozornici u Starom gradu, Foto: Opština Bar

U skromnom izdanju, bez izložbenih štandova na ljetnjoj pozornici u Starom Baru održana je 19. Maslinijada, jedna od najprepoznatljivijih gradskih manifestacija.

Maslinijadu je otvorio predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević koji se zahvalio organizatorima koji su prihvatili inicijativu da se ova manifestacija, nakon godine pauze zbog epidemiološke situacije, održi na ovaj način.

"Ovdje počiva naša vertikala postojanja, na mjestu gdje se susrijeće istorija našeg grada ali i na kojem počiva budućnost Bara, želimo da pošaljemo još jednom poruku mira ali i da poručimo da je maslina ime Bara“, kazao je Raičević.

On je istakao da očekuje da će svi građevinski radovi na „Kući maslina“ u ovoj godini biti završeni te da će ona biti centar razvoja maslinarstva ali i okupljanja svih barskih i crnogorskih maslinara, te poručio da Opština Bar u kontinuitetu podržava napore poljoprivrednih proizvođača kroz adekvatne mjere subvencije, a da su maslinari dobijali najveću podršku iz lokalnog budžeta.

"Ove godine imali smo i poseban izazov, požar na lokalitetu Brinje u Mrkojevićima koji je djelimično ili potpuno uništio određeni broj stabala. Već ovih dana očekujemo da finansijska podrška od 45.000 eura za obnavljanje tih maslinjaka bude opredijeljena maslinarima“, rekao je Raičević.

Jedan od osnivača Maslinijade Suljo Mustafić poručio je da ga raduje što je ove godine organizovana Maslinijada, makar na ovaj način, uprkos izazovima epidemije te najavio da Odbor za organizaciju za sljedeću godinu sprema jubilarnu 20. Maslinijadu u Starom Baru te da se nada da će okolnosti za manifestaciju biti povoljnije nego ove godine.

Kako se kazali iz Opštine Bar, Komisije za ocjenu najboljih maslinjaka i najboljeg maslinovog ulja ocjenjivala je osam ekstra-djevičanskih maslinovih ulja i utvrdila da su sva vrhunskog kvaliteta, te su, prema njihovoj ocjeni, samo nijanse odlučivale o pobjednicima.

"Prvu nagradu za kvalitet maslinovog ulja ponio je Ibrahim Naro Bećović, vlasnik 70 stabala masline, drugu nagradu dobilo je ulje Jova Martinovića vlasnika 600 stabala masline i predjsednika NVO „Antivari“ dok je treće mjesto u kvalitetu osvojilo ulje Matije Ćetkovića koji je vlasnik 400 stabala. U konkurenciji najboljih ekstra-djevičanskih ulja bili su još i Islamski centra Bar, Jovo Martinović, Nijazim Bećović, Đorđije Pavićević, Suljo Mustafić i Suljo Đenčić", navodi se u saopštenju.

Nagradu za najuspješniji rod ponio je Cufo Matezić, vlasnik 120 stabala masline. Nagradu za najbolje održavani maslinjak dobio je Đorđije Pavićević, vlasnik 1000 stabala masline, dok je nagradu za najbolji mladi zasad osvojio hram „Sveti Jovan Vladimir“ sa zasadom od 100 stabala masline.

"Dodijeljene su i tri specijalne nagrade. Nagradu za najbolji mladi zasad koju dodjeljuju Rajka i Lazo Božović dobio je Saljetin Asanović vlasnik 150 stabala u Donjim Murićima. Nagradu za najbolje revitalizovani i održavani stari maslinjak koju takođe dodjeljuju Rajka i Lazo Božović dobila je Olga Dumezić sa 70 stabala masline u Zupcima, dok je nagradu za najbolje održavani maslinjak koju dodjeljuje Fondacija „Miodrag Mili Martinović“ otišla u ruke Sadije Mustafića, vlasnika 160 stabala na Kurilu", piše u saopštenju.

Bonus video: