Duple matične brojeve imalo šest birača

Prema mišljenju Savjeta AZLP, MUP može dobiti podatke da li su određena lica ostvarila biračko pravo, na kojim biračkim mjestima i koliko puta u jednom izbornom procesu

14548 pregleda 2 komentar(a)
Lokalni izbori održani su početkom mjeseca na Cetinju, kao i u Mojkovcu i u Petnjici, Foto: Luka Zekovic
Lokalni izbori održani su početkom mjeseca na Cetinju, kao i u Mojkovcu i u Petnjici, Foto: Luka Zekovic

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) utvrdio je da je dostavljanje Ministarstvu unutrašnjih poslova inoformacija iz Državne izborne komisije (DIK) da li su tačno određena lica ostvarila biračko pravo, na kojim biračkim mjestima i koliko puta u jednom izbornom procesu u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

To piše u mišljenju koje potpisuje predsjednik Savjeta AZLP Sreten Radonjić.

Mišljenje se odnosi konkretno na lica koja su izbrisana iz registra i evidencija koja vodi Ministarstvo.

Donošenje mišljenja zatražio je DIK. DIK je krajem novembra dostavio i akt Ministarstva kojim se navodi da su kao organ uključeni u izborni proces prevashodno kroz nadležnosti propisane Zakonom o biračkom spisku, te da su pristupili provjerama elektronskih evidencija čije je vođenje u nadležnosti Ministarstva, a u cilju detektovanja lica koja su “duplo” upisani u evidencije, konkretno lica koja su upisana pod dva matična broja.

Dalje, naglašavaju da je saglasno Zakonu o biračkom spisku, kojim se propisuju modaliteti saradnje Ministarstva i Komisije, koji obuhvataju i pravo pristupa DIK-a svim elektronskim registrima i drugim evidencijama koje sadrže podatke bitne za vođenje biračkog spiska, ali i ukazivanje Ministarstvu na potrebu otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u vođenju biračkog spiska.

”S tim u vezi, ukazano je da je MUP prilikom vršenja pomenutih provjera došao do podataka da određeni broj lica (šest) ima duple matične brojeve a da nikad ista nisu podnosili zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša. Shodno tome, za ova lica koja su bila duplo upisana u registrima i evidencijama koje vodi ovo Ministarstvo, a za koja nisu izdata identifikaciona dokumenta, izvršeno je brisanje upisa, što se odnosi i na birački spisak”, navodi se u obrazloženju.

Imajući u vidu činjenicu da su ispunjeni uslovi iz Zakona, koji se odnose na obradu ličnih podataka bez saglasnosti lica na koga se lični podaci odnose, kao i da DIK ima na zakonu ustanovljeno pravo uvida u evidencije koje sadrže lične podatke, dostavljeni su podaci za šest lica DIK-u na dalju nadležnost. Takođe, zatraženo je povratno obaviještenje sa informacijom da li su imenovana lica u prethodnom periodu ostvarila svoje biračko pravo, na kojim biračkim mjestima i koliko puta u jednom izbornom procesu.

Naime, Zakon o biračkom spisku propisuje se da lice može biti upisano u birački spisak samo na jednom biračkom mjestu.

Članom Zakona koji se odnose na promjene u biračkom spisku, propisano je da promjena u spisku podrazumijeva upis, brisanje, izmjenu, dopunu ili ispravku. Promjene u biračkom spisku vrše se po službenoj dužnosti ili na zahtjev birača.

Promjene podataka u biračkom spisku vrše se na način što se promjene podataka o biračima u izvornim registrima automatski prenose u birački spisak, do njegovog zaključivanja.

Promjene u biračkom spisku vrše se na način da se za svakog birača može nedvosmisleno utvrditi kada je ona nastala, koja je vrsta promjene nastala i koje je službeno lice nju izvršilo. Brisanje birača iz biračkog spiska može se vršiti samo na osnovu odluke koju donosi Ministarstvo.

Mišljenje je donijeto početkom decembra.

U Crnoj Gori su ove godine održani lokalni izbori u više gradova, a sljedeće se očekuju lokalni izbori u većini opština.

Bonus video: