Pod blokadom još jedna firma Duška Kneževića

Zbog poreskog dugovanja, Opština stavila hipoteku na kompleks od 33.000 kvadarata u zaleđu Kamenova

2766 pregleda 2 komentar(a)
Plaža na Kamenovu, Foto: Vuk Lajović
Plaža na Kamenovu, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je veliki zemljišni kompleks od 33 hiljade kvadrata u zaleđu plaže Kamenovo, na kome se nalaze oronuli objekti nekadašnjeg kosovskog odmarlišta, vlasništvo firme “Rekreaturs” biznismena Duška Kneževića, jer nije plaćen porez na nepokretnost od 88 hiljada eura.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva prethodno je donijela rješenje da prinudno naplati poreska dugovanja Kneževićeve kompanije, a potom i rješenje o stavljanju hipoteke, kako bi se lokalna uprava osigurala da će naplatiti dugovanje.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 80.866 eura u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda na sukorisničkom /suvlasničkom dijelu u “Rekreaturs” DOO Budva “, piše u katastarskoj evidenciji.

Kompleks od gotovo tri i po hektara, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, je svojina države, a sukorišćenje je upisano na “Rekreaturs DOO Budva”, koji je vlasnik najvećim dijelom, dok manji dio imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.

Osnivači firme “Rekreaturs” Budva, kako piše u Centralnom registru, je Atlas banka sa 99,7 odsto kapitala, a preostali dio se vodi na firmu HTP “Atlas hotels group”. Udio Atlas banka u koju je uveden stečaj od 99,7 odsto u firmi “Rekreaturs” procijenjen je na 14 miliona eura.

Najnovijom hipotekom na Kamenovu, Opština Budva je nastavila sa blokiranjem imovine Kneževićevih firmi u Budvi.

Krajem prošle godine Uprava lokalnih javnih prihoda u Budvi donijela je nekoliko rješenja da prinudno naplati poreska dugovanja od Kneževićevih firmi - “Attika Land”, “Mogren hill”, “Mogren garden”, “Expo invest” i “Expo Budva”.

Opština je tada preko javnog poziva pozvala Kneževićevu kompaniju “Attika land” da izmiri 264 hiljade eura. Kneževićeve kompanije više godina su na crnoj listi poreskih dužnika Opštine Budva, koja je i ranijih godina bila prinuđena da upisuje hipoteke kako bi se osigurala da će naplatiti ta dugovanja.

Opština je 2015. na parcelu “Attika land” upisala hipoteku zbog duga od oko sedam hiljada eura, a naredne godine su blokirali zemljišni kompleks na ima duga od 63 hiljada eura za porez na nepokretnost. Rješenje o prinudnoj naplati donijeto je i za druge dvije Kneževićeve kompanije “Mogren garden” na iznos od 4.111 eura i “Mogren hill” na iznos od 74. 868 eura. Te dvije firme gazduju zemljišnim parcelama iznad plaže Mogren.”Attika land”, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, je osnivač “Mogren hilla” i “Mogren gardena”. Prema posljednjem izvodu CRPS-a, firmu “Attika land” osnovala je podgorička kompanija “Ridley park”.

Opština Budva je blokirala i i kompleks Jadranskog sajma zbog poreskog duga od 151 hiljada eura koliko duguju Kneževićeve kompanije Expo invest i Expo Budva. Na imovinu Expo Budva, zajedničke firme Jadranskog sajma i Opštine Budva,upisane su dvije hipoteke zbog duga od 42.624 i 53.854 eura, dok je na Expo invest hipoteku zbog duga od 55.218 eura.

Inače, kompletna imovina Kneževića u Budvi u septembru 2019. blokirana je od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), nakon što je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane upravljana imovinom kompanija, čiji je biznismen stvarni ili “skriveni” vlasnik.

SDT je, dok je na njegovom čelu bio Milivoje Katnić, u više procesa označilo Kneževića kao organizatora kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura.

Priča o Kamenovu počela je još davne 1957. kada je sreski odbor na Cetinju izvršio eksproprijaciju ukupno 15.000 kvadata zemlje od starosjedilaca. Izgrađeno je odmaralište krajem 50-ih godina prošlog vijeka, za potrebe radnika sa Kosova, da bi se 1989. “Rekreaturs” uknjižio na dodatnih 12 hiljada kvadrata, ukupno 33.000, na koliko se prostire zaleđe plaže.

Prava drama počinje nakon ratnih dešavanja na Kosovu, kada se 1999. u govoto oronulo radničko odmaralište useljavaju izbjeglice sa Kosova. Nekoliko radnika “Rekreatursa” iz Prištine sjedište firme premještaju u Budvu i atraktivni kompleks knjiže na tu firmu, koja kansije ulazi u privatizaciju. Raseljenici, nakon mučnih scena, i pokušaja da ih nasilno isele, ipak prihvataju da odu uz naknade koje su zaključili sa budvanskim “Rekreatursom”.

Kamenovo nazad traži i Priština, ali i mještani

Kosovska Agencija za privatizaciju ne odustaje da dokaže da je firma “Rekreaturs” iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljada kvadrata na samoj pjeni od mora, a ne istoimena firma čije je sjedište u Budvi. Osim pred sudovima u Crnoj Gori, Agencija za privatizaciju sa Kosova tužbu je podnijela i međunarodnom sudu u Strazburu, tvrdeći da je nekadašnje odmarlište radnika Kosova i Metohije, njihovo vlasništvo i da im je malverzacijama pojedinaca nakon ratnih dešavanja 1999. nezakonito oduzeto.

Kako su ranije “Vijestima” saopštili, “Rekreaturs” je bivša sindikalna firma iz Prištine koja je imala odmaralište na Kamenovu i planirala gradnju sličnog u Ulcinju. Pod nerazjašnjenim okolnostima firma je u toku rata 1999. godine preseljena za Budvu, a Atlas grupa je za 60 hiljada eura kupuje 2002. Odmaralište je odavno van funkcije, ostalo su samo oronule barake, koje su neupotrebljive, ali do danas u ovoj uvali nije započeta gradnja luksuznog turističkog naselja, kako je to planskim dokumentima predviđeno i kako je to najavljivala Kneževićeva firma.

Mještani Kamenova i Svetog Stefana, takođe već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak svoje đedovine, koja im je oteta u uvali Kamenovo. Osnovni sud u Kotoru još prije 15 godina donio je privremenu mjeru zabrane otuđenja, raspolaganja i opterećenja zemljom.

Mještani takođe žele da dokažu da im nikada nije isplaćena naknada za eksproprijaciju, ali da je gotovo polovina zemlje nezakonito oteta od prištinske firme, i na njoj izgrađeno odmaralište.

Bonus video: