U Nikšiću obilježen Svjetski dan turizma

Generalna skupština UN proglasila je 2017. godinu Međunarodnom godinom održivog turizma
416 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2017. 11:18h

Panel diskusijom na temu „Održivi turizam, instrument razvoja“, i izložbom rukotvorina na platou ispred Robne kuće, u Nikšiću je obilježen Svjetski dan turizma. Govoreći o (ne)održivosti crnogorskog turizma prof.dr Rade Ratković je kazao da je dobro što je Nikšić zaobišao trend masovne gradnje jer su očuvani prirodni resursi.

„Treba obnavljati sela i ruralnu ekonomiju jer Nikšić je, i po master planu, na putu povezivanja primorja i Durmitora. Kroz Nikšić i okolinu ne treba proći nego treba napraviti sadržaj zbog kojih će se ljudi zadržavati, a to je obnova sela, ruralne ekonomije i zdrave hrane. Samo se treba čuvati od talasa vikend gradnje i velikih zgrada koji narušavaju ambijent“, kazao je Ratković i dodao da bi turisti došli i ostali u opštinu Nikšić ponuda mora da bude autohtona i ruralna.

Što se tiče primorja ono je, kako je kazao Ratković, „napadnuto“ neselektivnom, paraturističkom gradnjom koja na grub način narušava socijalnu, ekonomsku i ekološku održivost i država to mora da stavi pod kontrolu.

„Država ima instrument koji daje smjernice kako da se ta kontrola uradi, a to je master plan i mi mu se moramo vratiti. Popuštano je pod inicijatvama raznih investitora i mnoge odluke su donesene koje su u koliziji sa master planom i u tom smislu sa održivim razvojem turizma“, kazao je Ratković.

Sada treba, kako je istakao, da popravljamo ono što smo u „eri hipotekarnog buma pokvarili“.

„Budva je tu najviše 'napadnuta', kao i ostala primorska mjesta. Posebno je to očito na bajnom primorskom mjestu Petrovcu koje je 'napadnuto divljačkom gradnjom'. Njega su tri-četiri solitera potpuno uništili za turizam i tu bi morala da se pravi sanacija, čak i da se neki gabariti promjene“, kazao je Ratković i izrazio nadu da će Petrovac biti primjer kako ne smije da se radi.

Da bi se situacija promijenila na bolje potrebno je, smara on, uključiti i lokalne stejkholdere u proces održivog razvoja i dobro je, kako je istakao što je u Skupštini, makar privremeno odgođena rasprava o predlogu zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, jer on nije bio u skladu sa održivim razvojem.

„Išao je ka centralizaciji, smatrajući da je to bolje rješenje, ali ono nijeu skladu sa principima održivog razvoja jer isključuje lokalno stanovništvo i lokalne stejkholdere, a njihovo uključivanje je imepativ održivog razvoja“, poručio je Ratković.

Prof. dr Ivo Županović smatra da se održiv razvoj turizma ne može posmatrati trenutno, već kao proces koji treba da se zasniva na poštovanju ekološke, ekonomske i sociološke premise, kao i da bez adekvatne kohezije nauke i struke nije moguć kvalitetan razvoj turizma. Tokom diskusije Županović je govorio o master planu, razvoju tzv. difuznih i integralnih hotela

Organizatori događaja su lokalna turistička organizacija (TO) i turistički klaster „Montenegro“, u saradnji sa IPC Tehnopolisom. Dragica Popović, direktorica TO, kazala je da svake godine obilježe Svjetski dan turizma u skladu sa temom.

Generalna skupština UN proglasila je 2017. godinu Međunarodnom godinom održivog turizma.

Galerija

Bonus video: