Ministarstvo dalo saglasnost za Centar za PET skener

Ministarstvo prihvatilo izmijenjeno idejno rješenje za rekonstrukciju onkologije KC

2665 pregleda 0 komentar(a)
PET skener bi mogao biti u funkciji krajem 2025., Foto: Savo Prelević
PET skener bi mogao biti u funkciji krajem 2025., Foto: Savo Prelević

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine dalo je saglasnost na izmijenjeno idejno rješenje arhitektonskog projekta za rekonstrukciju prostorija onkologije Kliničkog centra (KC), za potrebe Centra za PET skener (CT) sa klinikom za hematologiju.

U mišljenju piše da je dostavljenim idejnim rješenjem projektovana rekonstrukcija objekta za onkologiju sa istočne strane KC, a da je postojeći objekat prizemni i konstruktivno i funkcionalno odgovara namjeni, ali sadržajem i kapacitetima ne odgovara potrebama najveće zdravstvene ustanove.

"S obzirom na to da su hematologija i onkologija srodne medicinske djelatnosti, ovim projektom objekta se objedinjuju. Podrumski dograđeni dio je je povezan sa postojećim podrumom onkologije i jednim dijelom zadovoljava potrebe onkologije za smještaj PET skenera i pratećih potrebnih prostorija, ukupne neto površine 328,42 metara kvadratnih...", navodi se u mišljenju.

Piše da su u drugom dijelu podruma prostorije za hematologiju za higijenu i magacin ukupne površine 167,48 kvadrata, dok je u drugom dijelu podruma smješten dio prostora za prijem bolesnika, ambulante, dnevnu bolnicu, površine oko 430 metara kvadratnih. Sprat objekta namijenjen je za ljekarske kabinete, kao i stacionarni dio sa opslužnim prostorijama na oko hiljadu kvadrata...

Crna Gora jedina u regionu nema PET skener, pa se pacijenti, uglavnom onkološki bolesnici, na ovu vrstu dijagnostike najčešće upućuju u Tursku. Iako su nadležni prije više od dvije godine najavili da KC krajem 2023. staviti u funkciju PET skener, prvi pacijenti na tom aparatu mogli da budu pregledani tek krajem 2025. godine.

Iz KC su "Vijestima" prošle godine odgovorili da se projekat sprovodi planski, tako da će uporedo sa izvođenjem neophodnih građevinskih radova, nabavkom i instaliranjem aparata biti obavljena i edukacija osoblja što će omogućiti da ovaj vid dijagnostike bude odmah dostupan pacijentima nakon instalacije aparata.

"U narednom periodu, konkretno 2024. i početkom 2025. godine planiraju se duže edukacije u nekom od referentnih centara u Evropi za dva ljekara specijaliste nuklearne medicine u ukupnom trajanju od šest mjeseci, zatim za jednog specijalistu radiologije u trajanju do tri mjeseca, za jednog fizičara i najmanje dva strukovna medicinska radiologa u trajanju oko tri mjeseca", piše u odgovoru KC.

A.K.

Infobox Text/Izjava Citat - Por ectem quaerum sitati blautatia sequatios conectium lam eium corepre pudigen dandae nihiti quis et apid quunt, cusda dolor nihiti sam adis aut atur? Ad quassitatur seque esciam rae nonecerovidi aut ad mosa volor aut ut qui alitatet volore nullore ru

Bonus video: