Tivat planiraju za lidera principa održivosti

Administracija gradonačelnika pripremila Nacrt novog Strateškog plana razvoja do 2029.

1902 pregleda 3 komentar(a)
Panorama centra Tivta (ilustracija), Foto: Opština
Panorama centra Tivta (ilustracija), Foto: Opština

Centralni okrugli sto u javnoj raspravi povodom Nacrta Strateškog plana razvoja Optine Tivat 2024-2029 održaće se danas u multimedijalnoj sali zgrade Opštine, a cijeli postupak petnaestodnevne javne rasprave na koju je stavljen taj dokument, završava se u ponedjeljak, 8.jula.

Tim dokumentom predviđena je realizacija čak 72 konkretne projektne ideje za unapređenje lokalne infratsrukture, javnih objekata, ekonomije, funkcionisanja lokalne administracije i zaštite životne sredine.

Među nekim od najznačajnijih projekata je planirana rekonstrukcija Jadranske magistrale u dužini od tri kilometra kroz Tivat, izgradnja 15 kilometara novih saobraćajnica, planiranje i postepena izgradnja velikog sportsko-rekrativnog kompleksa sa svim sadržajima na prostoru Montepranza, izgradnja tehničkog centra za Komunalno i Vodovod i kanalizaciju u Gradiošnici, reciklažnog dvorišta, objekta policijske stanice i Vatrogasnog doma, nove osnovne škole na Župi, završetak nove škole u Krtolima, rekostrukcija škola u Gradiošici i Donjoj Lastvi, izgradnja novog vrtića u Mrčevcu, izgradnja nove gradske pijace, nove gradskje marine sa komunalnim vezovima na Seljanovu, rekonstrukcija objekta starog autorougarskog vodovoda i rezrervoara u gradskom parku u funkciji formiranja Pomorskog muzeja u Tivtu, veliki radovi na unapređenju vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja lungo mare šetališta na više lokacija....

Tu su i razni projekti unaprjeđenja lokalne administracije i načina vođenja grada kroz uvođenje smart city koncepta, koncepta gazdovanja otpadom, podizanje nivoa efikasnosti javnog gradskog prevoza, uvođenje javnog pomorskog prevoza putnika, koncepta inteligentnog parkiranja, digitalne povezanosti i veće participacije građana u odlučivanju o vođenju javnih poslova.

“Cilj izrade novog Strateškog plana razvoja Opštine je sasvim objektivno i realno sagledati trenutno stanje, precizno definisati trenutak u kojem se Tivat nalazi kada su u pitanju brojni aspekti života u gradu, ali i definisanje strateških ciljeva koje je potrebno ostvariti kako bi bio mjesto udobno za život, perspektivno za rad, otvoreno za inovativne vidove poslovanja, lider u primjeni principa održivosti. Razumijevanje aktuelnog trenutka, svih prilika, ali i postojećih i potencijalnih izazova, ključno je kako bi se na realnim osnovama planirao dalji razvoj”, kazao je gradonačelnik Željko Komnenović koji je izradu Nacrta povjerio multisektorkoj radnoj grupi predvođenoj koordinatorkom Ivonom Petrović, savjetnicom za projekte u Službi predsjednika Opštine.

Nakon detaljne analize postojećeg stanja i prateće SWOT analize, u pripremi izrade Nacrta, sprovedeno je i ispitivanje javnog mnjenja. Agencija za istraživanje tržišta i javnog mnjenja “Stars UP” je sporovela istraživanje na uzorku od 528 ispitanika na temu “Stavovi građana/ki Opštine Tivat o budućim pravcima razvoja grada”.

U Nacrtu novog Stateškog plana razvoja pažnja je posvećena svim oblastima koje su od značaj za Tivat i njegove građane: saobraćaju, javnim objektima, zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu, biznisu, turizmu, planiranju prostora, digitalizaciji, energetskoj efikasnosti... Prateći ubrzani tempo pretpristupnih pregovora Crne Gore sa EU, U nacrtu je pažnja posvećna i potrebi da lokalna uprava što prije počne sa primjenom EU standarda u svome poslovanju i djelovanju.

Kako je istaknutro, Tivat je sa 16.340 stanovnika i površinom od 46 kilometara kvadratnih, najgušće naseljena opština u Crnoj Gori sa 348 stanovnika po kilometru kvadratnom. Opština u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan priliv novog stanovništva migracijama iz unutrašnjosti Crne Gore, ali Tivat kao svoj dom bira i sve veći broj stranih državljana. Lokalna ekononmija bilježi značajan rast kako u broju privrednih subjekata, tako i u rastu broja zaposlenih, a rezultat je činjenica da su u Tivtu najveće prosječne plate u državi, ali i vjerovatno istovremeno i najveći troškovi za život.

Imajući u vidu podatak da na kraju 2023. godine u Tivtu je 7.696 zaposlenih i samo 250 nezaposlenih, autori Nacrta Strateškog plana izvode zaključak da je u Tivtu već “postignuta puna zaposlenost”. Nacrt Strateškog plana razvoja definiše četiri specifična strateška cilja: unaprjeđenje životnih i radnih uslova izgradnjom, obnavljanjem i razvojem infrastrukture, javnih objekata i površina, unaprjeđenje uslova u oblastima kulture, sporta i obrazovanja u cilju poboljšanja kvaliteta života građana i raznovrsnosti ponude grada, razvoj Smart City koncepta, te kreiranje ambijenta za održivi ekonomski razvoj..

Slaba realizacija prethodnog plana

Predlog do sada važećeg Strateškog plana razvoja opštine Tivat 2019-2022. koji je definisala bivša DPS-om predvođena uprava Tivta, usvojen je na sjednici SO novembra 2018. Tim dokumentom bio je definisan razvoj opštine kroz četiri specifična strateška cilja u čije ostvarenje je bilo planirano uložiti čak 116 miliona eura iz budžeta Opštine Tivat i drugih izvora finansiranja. Međutim, stepen realizacije iznosi tek 32 odsto. Od svih tim dokumentom definisanih ciljeva u potpunosti je realizovano samo 15, djelimično njih osam, dok su nerealizovana ostala 23 projekta.

“Uzroke za nizak stepen realizacije Strateškog plana za period 2019-2022 možemo naći u činjenici da prilikom samog planiranja projekata nisu bili stečeni uslovi za njihovu uspješnu realizaciju u zadatom vremenskom roku. Značajan broj kapitalnih projekata bio je opterećen neriješenim imovinsko-pravnim odnosima kao i kašnjenjem izrade planske dokumentacije. Ukupan budžet za realizaciju strateškog plana je iznosio 116 miliona eura sredstava iz budžeta Opštine Tivat i drugih izvora. U realizaciju projekata utrošeno je 6.841.670 eura iz budžeta Opštine”, konstatuje se u Nacrtu novog Strateškog plana razvoja Tivta do 2029.

Bonus video: