Vrijeme novih izazova

Prirodni resurs koji nam je povjeren na upravljanje nije nam dat od naših predaka već posuđen od naše djece, zato ga moramo čuvati i unapređivati na valjan i održiv način

2128 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Morsko dobro
Foto: Morsko dobro

Devedesetih godina prošlog vijeka, tek formirano Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore našlo se pred velikim izazovom da na najbolji način odgovori zadatku koji mu je povjeren, te da na odgovoran i savjesan način upravlja crnogorskom obalom. Zaštita i unapređenje korišćenja morskog dobra, izgradnja i održavanje infrastrukturnih objekata, unapređenje i stvaranje poslovnog ambijenta, bile su ključne polazne tačke za ono što dolazi. Taj proces samoizgradnje poslovnog sistema prolazio je kroz brojne faze, a primat je dat ostvarivanju privatno-javnog partnerstva, što je veliki izazov i za mnogo iskusnija preduzeća.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore raslo je postepeno, nekom svojom dinamikom, koja je posljednjih godina značajno ubrzana i donijela brojne promjene i benefite cijelom društvu.

Protekle godine, nakon gotovo dve decenije, Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore omogućeno je bavljenje pomorskim i priobalnim prevozom putnika, nakon čega se pristupilo formiranju flote, te nabavci trajekta koji su putnicima omogućili jedan potpuno novi nivo bezbjednosti i usluga.

Javno preduzeće je, od 2022. godine, krenulo sa procesom integracije digitalnih tehnologija. Njihovom primjenom pojednostavljuju se procesi, te poboljšava efikasnost koja rezultira boljim poslovnim rezultatima. Nakon formiranja jedinstvene baze podataka, unapređenja izvještavanja i optimizacije poslovnih procesa, holistička softverska rješenja olakšavaju upravljanje i analizu podataka. Pored razvijanja poslovnih modula, finansija i računovodstva, ustupanja državne imovine, te praćenja realizacije ugovora, u 2024. godini fokus će biti i na modernizaciji i unapređenju usluga na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane, razvojem E-commerc-a, odnosno online prodaje karata.

Godinama unazad, brojne naučne institucije, nevladine organizacije i lokalne zajednice pružale su inicijative i interesovanje za zaštitu našeg mora i obale. Po prvi put, 2021. godine, pokazano je razumijevanje za ovakvom potrebom, te je Crna Gora dobila prva morska zaštićena područja, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, još jednu potpuno novu nadležnost.

Veliki izazov u organizacionom i funkcionalnom smislu bio je pred Javnim preduzećem, koji smo uz pomoć međunarodnih partnera i stručnost naših kadrova uspješno savladali. Danas na obali imamo 20 zaštićenih plaža, jedno močvarno zaštićeno područje od međunarodnog značaja, tri morska zaštićena područja i plan da ovih područja bude još više. Prirodne ljepote Crne Gore ostavljaju bez daha, a upravljački vrh Javnog preduzeća pokazuje spremnost da ona funkcionišu u skladu sa najboljim i najsavremenijim praksama širom svijeta.

Novo vrijeme donosi i nove izazove, te poseban akcenat u našem radu dajemo na integralnom pristupu u upravljanju obalom i održivom razvoju u ovom području. Borba sa posljedicama klimatskih promjena u fokusu je našeg poslovanja. Uz najsavremenije metode, iskustva međunarodnih partnera, i naučnu potporu, uspješno pronalazimo najbolja infrastrukturna rješenja, koja će omogućiti očuvanje naših plaža i obalne insfrastrukture.

Biseri prirodnog blaga Crne Gore su prirodne pješčane plaže. Proteklih godina poseban akcenat je bio na unapređenju usluga i podizanju standarda na našim plažama, a u narednom periodu očekuju nas i značajne novine u ovoj oblasti. Kupališta treba razvijati na odgovoran i održiv način, pružajući raznolikost ponude. Crna Gora i Javno preduzeće ugledni su primjer zemljama okruženja, koje pokušavaju dostići ono što je nama danas već opšteprihvaćeni standard.

Kada se sve ovo uzme u obzir, nameće se nesumnjivi zaključak da morsko dobro predstavlja najznačajniji dio prostora Crne Gore, koji našu zemlju neposredno i najdirektnije integriše u okruženje, odnosno u svijet.

Morsko dobro kao integralna cjelina predstavlja najznačajniji ekonomski potencijal Crne Gore koji je povjeren Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, kako bi se na adekvatan način zaštitio i unaprijedio.

Aktuelni menadžment, na čelu sa direktorom gospodinom Mladenom Mikijeljom, vodi se jasnom vizijom i čvrstim ubjeđenjem da se uz dobru organizaciju i moderan menadžment svi problemi mogu i moraju uspješno rješavati i to u punoj koordinaciji uz pomoć nadležnih državnih organa i institucija. Prirodni resurs koji nam je povjeren na upravljanje, nije nam dat od naših predaka već posuđen od naše djece, zato ga moramo čuvati i unapređivati na valjan i održiv način.

Aktuelni menadžment, na čelu sa direktorom gospodinom Mladenom Mikijeljom, vodi se jasnom vizijom i čvrstim ubjeđenjem da se uz dobru organizaciju i moderan menadžment svi problemi mogu i moraju uspješno rješavati

Danas na obali imamo 20 zaštićenih plaža, jedno močvarno zaštićeno područje od međunarodnog značaja, tri morska zaštićena područja i plan da ovih područja bude još više