"Merit" (ni)je uzurpirao ulicu

Kompanija, koja je partner firme "Zeta film" pokojnog nikšićkog biznismena Brana Mićunovića, nedavno otvorila hotel nadomak Starog grada, a samo njihovim gostima omogućen prilaz automobilima ulicom koja povezuje Mediteransku i šetalište

16307 pregleda 54 reakcija 9 komentar(a)
Merit - rampa na ulici, Foto: Vuk Lajović
Merit - rampa na ulici, Foto: Vuk Lajović

Novootvoreni luksuzni hotel “Merit starlit hotel & residence” nadomak Starog grada postavio je na prilaznom putu svom objektu dvije rampe, zamijenivši metalne stubiće koji su ranije bili na tom mjestu kako bi spriječili kretanje vozila, izuzev specijalizovanih, tom saobraćajnicom koja spaja Mediteransku ulicu sa šetalištem Slovenska obala.

Postupak “Merit Montenegro”, koji ima lanac hotela u Evropi, naišao je na oštru osudu nekadašnjeg pomoćnika sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđa Zenovića koji tvrdi da je time hotelska kompanija uzurpirala javni put, te pozvao opštinsku Komunalnu policiju i komunalnu inspekciju da reaguju i uklone nepropisno postavljene rampe.

S druge strane, iz “Merit Montenegra” ističu da su rampe privremeno rješenje, te da su samo stubiće zamijenili rampama kako bi se lakše funkcionisalo, jer je u pitanju put koji se ne koristi za soabraćanje vozila, izuzev za hitan prolaz vatrogasnim, vozilima Hitne pomoći… Naveli su da je Opštini predat zahtjev za korišćenje puta za prilaz hotelu, što je i predviđeno planskim dokumentom DUP “Budva centar”

“Merit Montenegro” je kompanija koja je, kao partner firme “Zeta film” pokojnog nikšićkog biznismena Brana Mićunovića, završila i nedavno otvorila dvanaestoetažni kondo hotela nadomak Starog grada, a prilaz automobilima ulicom koja povezuje Mediteransku i šetalište moguće je samo gostima hotela.

Zenović ističe da je još prije par mjeseci, kada je bila aktuelna afera koju je on inicirao oko uzurpacije dvorišta vrtića “Ljubica Jovanović Maše”, nedaleko od tog hotela, upozorio na nezakonito zauzimanje javnog puta u centru grada na koje niko nije reagovao.

“Izgleda da nikakvih reakcija nije bilo ni od nadležnih organa Opštine, ni od nadležnih inspekcijskih organa. Naime, katastarska parcela 2419/1 KO Budva, broj lista nepokretnosti 317 je parcela koja je u vlasništvu države, a raspolaganje je u korist Opštine. Parcela su u listu nepokretnosti vodi kao javni put, a taj javni put je do momenta početka izgradnje objekta “Merit starlit” služio kao dio javnog parkirališta kod nekadašnjeg “Zeta filma”. Sada smo svjedoci da je preduzeće “Merit Montenegro”, koje upravlja zgradom na susjednoj parceli, nezakonito zagradilo javni put sa dvije rampe i reguliše ulazak i izlazak u i iz ulica Slovenska obala i Mediteranska, kao i pristup sopstvenoj kockarnici i hotelu”, naglasio je Zenović.

Prema njegovim riječima, to nije jedini slučaj uzurpacije javne površine u samom centru grada.

“Zato pozivam Komunalnu policiju i inspekciju da uklone nepropisno postavljene rampe na uzurpiranom javnom putu, kao i da omoguće Opštini da upravlja sopstvenom imovinom. Opštinu pozivam da zbog počinjenih krivičnih djela iz članova 239, 253 i 254 Krivičnog zakonika podnesu prijave protiv odgovornih fizičkih i pravnih lica”, istakao je Zenović.

On je takođe pozvao Komunalnu policiju i inspekciju da nalože uklanjanje nelegalnog magacina i deponije sa iste parcele, a ispred nekadašneg kafea “Palma”, koje se kako tvrdi takođe nalazi na javnoj površini.

“U centru grada postoje brojni primjeti uzurpacije javnih površina i plašim se da, ako se hitno ne reaguje, Budva će brzo ostati i bez ovo malo parkovskih površina, ulica i trotoara”, zaključio je Zenović.

Načelnik Komunalne policije i inspekcije Vladan Braunović za “Vijesti” je kazao da je u toku upravni postupak koji je pokrenuo inspektor u vezi postavljanja ove dvije rampe.

Iz “Merit Montenegro” ističu da su po zakonu dobili građevinsku dozvolu, kako to propisuje “DUP “ Budva centar”, kojim je predviđen pristupni put hotelu. Napominju da su Opštini platili 790 hiljada eura na ime komunalija, te da su sami finansirali reparaciju puta ispred hotela, kako bi visokoplatežni gosti koji svakodnevno dolaze u hotel mogli da dođu do objekta.

Nismo devastirali, već poboljšali, ulica ni ranije nije bila za saobraćaj

Iz “Merit Montenegro” navode da su se 2023. godine obratili Opštini za reparaciju pristupne soabraćajnice, kako bi je doveli u funkacionalno stanje.

“U zahtjevu smo tada naveli da je saobraćajnica potrebna za funkcionisanje hotela visoke kategorije. Dobili smo odogovor da će Opština u narednom periodu uvrstiti reparaciju saobraćajnice u svoje planove investicije. Onda smo im se obratili da smo spremni da doniramo projekat i reviziju u skladu sa DUP-om, samo kako bi se to što prije napravio jedini prilaz hotelu. Podsjećamo, da su na postojećem mjestu gdje je sada rampa bila postavljena tri stubića koji su imali katanac i ručno su se morali uklanjati kako bi prošla vatrogasna, vozila Hitne pomoći, službena vozila…Ulica i parking su bili devastirani. Mi smo sanirali saobraćajnicu, a umjesto stubića privremeno postavili rampu kako bismo omogućili prilaz hotelu, ali i Starom gradu. Zamislite da su ostali stubići, morao bi čovjek da stoji 24 sata na toj poziciji i skida katanac kako bi gosti došli do hotela, ili prošla vatrogasna vozila”, istakli su iz hotelske kompanije uz napomenu da imaju sopstvenu garažu u suterenu hotela gdje imaju dovoljno parking mjesta, te da se vozila ne zadržavaju ispred hotela duže od par minuta, već samo dovedu gosta i odlaze, te da nema parkiranih vozila u ulici.

Prema njihovim riječima nijesu ništa devastirali, već omogućili koridor za prolaz pješaka koji su i ranije koristili ovu ulicu.

“Rampa je stavljena kao privremeno rješenje, dok Opština u skladu sa detaljnim urbanističim planom ne uredi režim uz uvažavanje činjenice da je to jedini pristupni put novoizgrađenom hotelu sa pet zvjezdica. Ulica ni ranije nije korištena za saobraćaj, znači njome je uvijek kretanje bilo krajnje ograničeno. Da nijesu postavljene rampe, ulicu bi sigurno zloupotrebljavali nesavjesni vozači. U međuvremenu smo se obratili Opštini sa zahtjevom za privremeni saobraćajni priključak, što je po DUP-u i građevinskoj dozvoli ova ulica i predviđena”, ističu iz “Merit Montenegro”.

Bonus video: