Nikšić će postati pametni grad

Mobilnom aplikacijom do poboljšanja komunikacije i očuvanja životne sredine

6451 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Opština
Foto: Opština

Nikšić je prva opština u Crnoj Gori koja se priključila razvoju digitalnih rješenja za inovativne gradove i podržala primjenu mobilne aplikacije “City&Me”.

“U pitanju je aplikacija koja ne samo da jača transparentnu dvosmjernu komunikaciju između opštine i građana, već je izuzetan alat za promovisanje očuvanja životne sredine. Aplikacija ‘City&Me’ omogućava građanima bolju interakciju sa lokalnim institucijama i javnim preduzećima, kao i konkretne benefite kroz aktivno učestvovanje u procesima kreiranja i donošenja odluka. Pored toga, građani će putem korišćenja aplikacije moći da ostvare nagrade za svoj društveni aktivizam”, piše u saopštenju kompanije “City and Me” koja je pomenutu aplikaciju sprovela zajedno sa Opštinom Nikšić.

Kako su objasnili, putem aplikacije građani će moći da budu nagrađivani za aktivnosti poput pješačenja, vožnje bicikla i recikliranja, da prijavljuju probleme koje uoče u gradu, da glasaju u gradskim anketama, da promovišu očuvanje životne sredine i gradskog zelenila i da budu motivisani da posjećuju obrazovna i kulturna dešavanja na lokalu.

Pozvali su građane da preuzmu aplikaciju i pridruže se zajedničkom cilju - “da malim koracima mijenjamo lice naše opštine ka kvalitetnijoj, održivoj budućnosti”. Aplikacija “City&Me” je dostupna za Android, Apple i Huawei uređaje i besplatna je za korišćenje, a može se preuzeti na linku: https://linktr.ee/cityandme.

Projekat implementacije “City&Me” digitalnog rješenja podržali su Vlada Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Bonus video: