Akcije sakupljanja ambalažnog otpada: Na Cetinju postavljen prvi reciklomat sa nagradnim sistemom

Iz Zelenog talasa su kazali da je cilj ovih akcija podizanje svijesti o važnosti reciklaže i održivog upravljanja otpadom

4241 pregleda 2 komentar(a)
Cetinje, Foto: Shutterstock
Cetinje, Foto: Shutterstock

Zeleni talas organizuje dvije velike akcije sakupljanja ambalažnog otpada na Cetinju, gdje će i biti postavljen prvi reciklomat sa nagradnim sistemom u Crnoj Gori, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Kako su naveli, građani će moći da osvoje telefon "Iphone 15" ili neku od 5000 drugih nagrada.

"Prva akcija će se realizovati na Montenegro Beer Festu koji se održava 26. i 27. jula na Turističkom parkingu (Gradskom poligonu) u Prijestonici. Na toj lokaciji svi posjetioci imati priliku da posjete kućicu Zelenog talasa, donesu sakupljenu ambalažu i za uzvrat dobiju neku od vrijednih nagrada koje je Zeleni talas obezbijedio uz pomoć zelenih prijatelja. Na taj način žele se motivisati posjetioce/teljke da recikliraju i aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine", navodi se u saopštenju.

"Druga lokacija je Dvorski trg, gdje će od 25. jula do 1. avgusta biti postavljen reciklomat najnovije tehnologije. Ovaj reciklomat, prvi takve vrste u Crnoj Gori, opremljen je naprednim softverom i funkcioniše po nagradnom sistemu, po uzoru na evropske zemlje. Građani i građanke će moći da sakupljaju plastične boce i limenke i ubacuju ih u reciklomat. U odnosu na sakupljenu količinu, građani/ke će dobijati listiće koje mogu a zamijene za vrijedne nagrade. Osim toga, svi listići će učestvovati u nagradnoj igri za glavnu nagradu Iphone 15, čime se žele dodatno podstaći građani i građanke da se aktivno uključe u zelene incijative", dodaje se.

Zeleni talas
foto: NVO Zeleni talas

Naveli su da su kompanije i organizacije koje su pomogle da se obezbijedi preko 5000 nagrada: Eko-fond, Sportsko-reakreativn centar Topolica, Hotels Group Montenegro Stars, Hotel SOA i Adrica Co, Eco Village Nevidio, Pepsi, Carlsberg, Dameo, Mil-Pop, Dr Brado, restoran Tri Vijeka, restoran Sunce, Pizza Bar, restoran Taverna, restoran Kole, restoran Ka’ doma, Montenegro Tourist Service DMC, Barcaffe, Fešta i Rubix festival, Maybelline i Loreal, Boat Cruising Vasilije, Sport Vision, Ledo i Kotor Cable Car.

Iz Zelenog talasa su kazali da je cilj ovih akcija podizanje svijesti o važnosti reciklaže i održivog upravljanja otpadom.

"Zeleni talas poziva sve građane/ke i posjetioce/teljke Beer festa da se pridruže inicijativi i daju svoj doprinos očuvanju naše zajednice. Spisak nagrada, kao i sve druge potrebne informacije zainteresovani/e mogu da pronađu na društvenim mrežama Zelenog talasa ili putem mejla zelenitalascg@gmail.com", zaključuje se.

Bonus video: