Specijalni rat specijalnog tužioca?

“U tom smislu mi se čini da je ovim postupanjem, Specijalnog državnog tužilaštva, svaki od tih principa i svaki od tih prava grubo prekršeno, i da je ovdje izvjesno da se radi o nedopuštenim sredstvima u jednom skandaloznom činu"
69 pregleda 11 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2017. 15:01h

Dan pred početak „suđenja stoljeća“, kako se neformalno naziva proces protiv okrivljenih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, Specijalno tužilaštvo, koje je jedna od strana u tom procesu, na svom sajtu objavilo je transkripte komunikacije advokata branilaca i njihovih klijenata.

Dok taj nesvakidašnji potez, tužilaštvo obrazlaže potrebom objektivnog informisanja javnosti o specijalnom ratu protiv Specijalnog tužioca Milivoja Katnića, u Advokatskoj komori su ocijenili da se radi o neprihvatljivom postupku. Za istaknutog NVO aktivistu Steva Muka pak, tu je riječ o svojevrsnom skandalu i zloupotrebi službenog položaja od strane tužilaštva.

“Specijalno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata“. Pod tim naslovom, na sajtu tog tužilaštva, sinoć su na 19 strana objavljeni transkripti telefonskih razgovora i prepiske preko Whats Upp mreže, jednog od advokata branilaca u slučaju poznatom kao „državni udar“, sa ostalim advokatima koji su involvirani u taj slučaji njihovim klijentima, koji su okrivljeni za pokušaj terorizma.

Iako u tekstu tužilaštvo navodi samo inicijale, jasno je da je riječ o poznatom crnogorskom advokatu Goranu Rodiću, koji je donedavno bio branilac jednog od dvojice optuženih lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića. Na osnovu te prepiske, Specijalno tužilaštvo je u javnost izašlo sa ocjenom da se protiv njega i Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića vodi "specijalni rat", kako bi se tužilaštvo "spriječilo da kroz istražni postupak pribavi dovoljno kredibilne dokaze“.

Na osnovu komunikacije Rodića, skinute sa njegovog zaplijenjenog telefona, tužilaštvo izvlači zaključak da su advokati u međusobnoj, kao i u koordinaciji sa dijelom medija, uložili napore da diskredituju ključnu ličnost u procesu za državni udar, svjedoka saradnika Sašu Sinđelića, ali i lik i djelo tužioca Katnića.

Potez Specijalnog tužilaštva sa objavljivanjem transkripata razgovora advokata Rodića, Advokatska komora u svom saopštenju okarakterisala je kao neprihvatljiv, pošto se njime narušavaju elementarni principi odnosa advokata i klijenata. "Advokatura, kao ustavni nosilac pružanja pravne pomoći građanima, osuđuje ovakve grube atake na osnovne principe advokatske profesije i prava građana", precizira se u saopštenju.

Nesvakidašnji slučaj, da Specijalno tužilaštvo prezentuje javnosti podatke iz istrage i međusobnu korespodenciju branilaca i njihovih klijenata, za izvršnog direktora Instituta alternativa Steva Muka je presedan. Kako ističe u izjavi za Radio Slobodna Evropa, tužilaštvo time krši niz ustavnih i zakonskih propisa, među kojima su pravo na privatnost i tajnost prepiske, u kontekstu prava na odbranu u sudskom postupku i advokatske profesije:

“U tom smislu mi se čini da je ovim postupanjem, Specijalnog državnog tužilaštva, svaki od tih principa i svaki od tih prava grubo prekršeno, i da je ovdje izvjesno da se radi o nedopuštenim sredstvima u jednom skandaloznom činu. I tu je vrlo vjerovatno riječ o zloupotrebi službenog položaja. Meni zaista nije poznato, u modernoj praksi postupanja pravosudnih organa, da postoji neki sličan slučaj da je tužilaštvo objavljivalo prepisku između advokata okrivljenih. Čak i da se u njoj nalaze čvrsti dokazi za izvršenje bilo kojeg krivičnog djela. A meni se čini, na osnovu onog što sam pročitao, da tako nečeg nema. Da se ovdje radi o legitimnim sredstvima medijske, pravne i , ako hoćete, političke komunikacije.“

Radio Slobodna Evropa bezuspješno je pokušavao da dođe i do advokata Gorana Rodića.

Njega Specijalno tužilaštvo tereti za krivično djelo podstrekavanje na davanje mita, nakon čega je pretresena njegova kancelarija i iz nje izuzeta dokumentacija. O tom činu nije bila obaviještena Advokatska komora, koja se oglasila saoštenjem da je pretres nezakonito obavljen.

Sam advokat Rodić kategorično je odbacio optužbe na svoj račun i izjavio kako motive za lažno optuživanje nalazi u pokušaju njegove diskreditacije u poznatim predmetima gdje postupa kao branilac. Neposredno nakon toga njegov branjenik Milan Knežević otkazao je Rodićeve advokatske usluge kako bi ga rasteretio od, kako je rekao, neosnovanog progona.

Poslije svega, Stevo Muk zaključuje kako je jasno da specijalni rat vodi Specijalni tužilac, protiv svih učesnika u sudskom postupku za „državni udar“.

“Imam osjećaj da je ovdje riječ o pokušaju zastrašivanja svih aktera koji bi mogli dovesti u pitanje rad Specijalnog državnog tužioca, naročito u ovom predmetu. Takođe, unižavanje kredibiliteta gospodina Gorana Rodića, koji je, po svemu sudeći, najopasniji suparnik Specijalnog tužilaštva u sudnici u slučaju državni udar. Ja mislim da ovim činom, Specijalni tužilac najveću štetu čini upravo sebi i samoj instituciji tužilaštva. Ta vrsta njegov djelovanja zaista mora prestati, i Glavni specijalni tužilac se mora vratiti u svoje ustavne i zakonske okvire. Povodom ovog konkretnog slučaja Vrhovno državno tužilaštvo i Vrhovni državni tužilac, ali i tužilački savjet, moraju nešto da urade.“

Bonus video: