Kolašin: Protesta zbog "Klisure" (ne)će biti

Mještani očekuju da se ostvari obećani i riješe saobraćajni problemi kod tunela

6399 pregleda 4 komentar(a)
Sa protesta mješatana, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta mješatana, Foto: Dragana Šćepanović

Predstavnici mještana nekoliko kolašinskih naselja, koji su tokom minulog vikenda na jedan sat blokirali saobraćaj zbog, kako tvrde, nebezbjednosti na putu prema Jezerinama nakon otvaranja tunela “Klisura”, saopštili su da su zadovoljni “brzom i korektnom reakcijom nadležnih”.

Oni su se nakon protesta sastali sa predstavnicima Opštine i direktorom Uprave za saobraćaj Radomirom Vuksanovićem. Mještani navode da je dogovoreno da se za 30 dana riješe saobraćajni problem na dionici puta od raskrsnice do restorana “Savardak”. U slučaju da tako ne bude, najavljuju nove, duže i češće blokade saobraćaja.

“Vjerujemo u volju nadležnih da riješe naše probleme, koji se prije svega tiče bezbjednosti na putu prema tunelu ‘Klisura’. Ukoliko izostane realizacija dogovorenog, sigurno ćemo ponovo blokirati saobraćaj od 21. septembra i to svakodnevno po tri sata”, najavljuju predstavnici mještana.

Podsjećaju da je, između ostalog, dogovoreno da se postavi vertikalna i horizontalna signalizacija, isključi teretni i autobuski saobraćaj, izgrade pješačke staze na svim lokacijama gdje postoji mogućnost za to, ali i češća i stroža policijska kontrola onih koje krše propise…

“Horizontalna i vertikalna signalizacija na putu od Kolašina prema Jezerinama biće postavljena u narednih 30 dana. Policija će nastaviti sa pojačanim aktivnostima koje se tiču kontrola i sankcionisanja prolaska teretnih vozila u cilju bezbjednijeg odvijanja saobraćaja na toj dionici”, saopštili su prije par dana iz Uprave za saobraćaj.

Nakon sastanka je poručeno i da je u toku izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju od Kolašina do Jezerina, te da će taj projekat biti uvršten u budžet za 2025. godinu.

Put Jezerine-Lubnice inače je formalno otvoren samo za putnički saobraćaj i njime je zabranjen prolazak teretnim vozilima, kao i vozilima koja prevoze opasne materije.

Neriješeni imovinski odnosi navodno su bili razlog zbog kojeg ta neuslovna saobraćajnica od Kolašina do Jezerina nije do sada rekonstruisana.

Prije nekoliko sedmica, nadležni skupštinski odbor od izvršne vlasti je tražio intenziviranje aktivnosti koje bi dovele do rješavanja saobraćajnih problema na tom putu, ali i gradskim ulicama kojima se, nakon otvaranja tunela, kako su objasnili, “odvija magistralni saobraćaj”. No, iz izvršne vlasti su reagovali sa konkretnim obećanjima tek nakon protesta nekoliko desetina mještana.

Bonus video: