U Pljevljima susret dijaliziranih i transplantiranih pacijenata

Na platou ispred Hotela Pljevlja organizovana je tradicionalna akcija mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, koju je podržao i predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš, po struci ljekar

4959 pregleda 70 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Udruženja transplantiranih i pacijenata na dijalizi „Nefro“ Pljevlja organizuje u Pljevljima prve međunarodne susrete dijaliziranih i transplantiranih pacijenata, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, i iz drugih zemalja regiona.

Na platou ispred Hotela Pljevlja organizovana je tradicionalna akcija mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, koju je podržao i predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš, po struci ljekar.

Vraneš je kazao da je Opština Pljevlja prva u Crnoj Gori koja je podržala ovakvu manifestaciju.

“Imao sam čast da u svom kabinetu ugostim dr Predraga Stankovića, predsjednika Udruženja transplantiranih i pacijenata na dijalizi Nefro i predsjednike udruženja zemalja regiona. Trudićemo se da budemo dobri domaćini, a prvenstveno da prezentujemo građanima šta to znači dijaliza a šta transplatacija i kakav je život kasnije tih pacijenata i koliko je bitno biti donor, jer svi možemo doći u situaciju da nam je potreban neki organ”, rekao je Vraneš.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH kazao je da je transplatacju imao prije 17 i po godina i da je nastavio aktivan život.

Nakon transplatacije popeo se na najviše vrhove u Sloveniji i Grčkoj.

“Malo je poznato da je jedna godina dijalize cijena tranaplatacije. To su stvarno velike uštede za državu tako da je jako važno govoriti o donorstvu i transplataciji”, rekao je Žuljević.

Udruženje NEFRO
foto: Goran Malidžan

Dražen Zemun, član hrvatske Udruge Transplant istakao je da je ta zemlja prethodnih godina značajno napredovala u oblasti transplatacije.

Kazao je da mu je prije 17 godina tranplantirano srce i da se dobro osjeća.

“Kod nas u Hrvatskoj prošle godine transplantirana su 42 srca, djesto i nešto bubrega. U principu na million stanovnika smo vodeća zemlja u Evropi a iza Španjolske po broju transplantiranih organa”, rekao je Zemun .

Učesnici privih susreta dijaliziranih i transplantiranih pacijenata prisustvovali su tribini na kojoj su govorili predstavnici Opštine Pljevlja, Ministarstva zdravlja Crne Gore, kao i stručnjaci iz oblasti nefrologije i transplantacije iz Podgorice, Beograda i Sarajeva. Tokom tribine, raspravljalo se o aktuelnim temama u vezi sa liječenjem dijaliziranih pacijenata i iskustvima transplantacije.

Popodnevni sati rezervisani su za takmičenja u različitim disciplinama, dok će se dan završiti zajedničkom večerom u Hotelu Pljevlja.

Sjutra će učesnici imati priliku da obiđu kulturno-istorijske znamenitosti Pljevalja, Husein-pašinu džamiju, manastir Sveta Trojica, meandre Ćehotine, Most na Đurđevića Tari i Zavičajni muzej u Pljevljima.

U večernjim satima održaće se sastanak SEENT (Udrženje transplantiranih i bubrežnih bolesnika), na kojem će se okupiti predstavnici nefroloških i transplantacionih udruženja iz regiona. Nakon sastanka, organizovaće se svečana večera uz dodjelu priznanja i zahvalnica, a učesnici će se zabavljati uz muziku.

Događaj će se završiti u nedelju, 8. septembra, zajedničkim doručkom i ispraćajem gostiju.

Prvi međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih pacijenata predstavljaju važnu platformu za razmjenu iskustava, unaprijeđenje saradnje među pacijentima i stručnjacima, te podizanje svjesti o značaju donacije organa i kvalitetne medicinske njege. G.M.

Bonus video: