Nacionale parkove za pet mjeseci posjetilo pola miliona turista

Preduzeće Nacionalni parkovi u tom periodu inkasiralo 2,3 miliona eura. Od gotovo pola miliona naplaćenih ulaznica, 13.899 je bilo godišnjih

12477 pregleda 5 komentar(a)
Nacionalni parkovi ostvarili prihod od 2.318.968 eura: Ivanova korita u NP “Lovćen” (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Nacionalni parkovi ostvarili prihod od 2.318.968 eura: Ivanova korita u NP “Lovćen” (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Gotovo pola miliona turista boravilo je u pet crnogorskih nacionalnih parkova od 1. aprila do 31. avgusta, a preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) u tom periodu inkasiralo je 2.318.968 eura.

Kako su “Vijestima” kazali iz NPCG, kroz pet nacionalnih parkova prošlo je 496.804 posjetilaca.

“Od 1. aprila do 31. avgusta tekuće godine, na ukupnom nivou, za ulazak u svih pet nacionalnih parkova Crne Gore naplaćeno je 496.804 ulaznica, od čega je 13.599 godišnjih ulaznica”, rekli su iz NPCG.

Za nepunih 14 eura ljubitelji prirode mogu da kupe godišnju ulaznicu i posjećuju crnogorske nacionalne parkove tokom cijele godine.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, nacionalne parkove, od januara do sredine juna tekuće godine, posjetilo je 178.333 turista, što je, kako su tada kazali, za 18 procenata više nego lani u istom periodu.

“Zahvaljujući očuvanim ekosistemima, bogatoj i raznovrsnoj turističkoj ponudi, iz godine u godinu ova zaštićena prirodna područja bilježe rast posjeta, a ujedno i prihoda. Turisti su tradicionalno zainteresovani za aktivan odmor u prirodi koji podrazumijeva pješačenje, planinarenje, biciklizam, kajakarenje, krstarenje, rafting, vožnju drvenim čamcima, obilazak Centara za posjetioce, posjetu katunima, kao i gastronomske specijalitete domaćinstava iz ruralnih krajeva”, kazali su.

Podsjetili su da je Odlukom o visini i načinu obračuna i plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova, definisano da ulaznice u zaštićena područja ne plaćaju djeca uzrasta do 15 godina.

“Kao i organizovane grupe studenata Prirodno-matematičkog fakulteta - odsjek biologije i Filozofskog fakulteta - odsjek geografija, istraživači - eksperti, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Nacionalne turističke organizacije, lica s invaliditetom i novinari, broj ljubitelja prirode koji su boravili i posjetili nacionalne parkove je zasigurno veći”, rekli su “Vijestima”.

Naglasili su da je posjeta parkovima veća zahvaljujući i godišnjim ulaznicama.

“Koje omogućavaju ljubiteljima prirode neograničeni broj ulazaka u svih pet zaštićenih područja do kraja kalendarske godine. Imajući u vidu najavljeno toplo vrijeme do kraja septembra i tokom oktobra, očekujemo da će NPCG privući značajan broj posjetilaca i tokom narednih mjeseci”, kazali su iz NPCG.

Vlada Crne Gore je, prošlog marta, donijela odluku po kojoj su dnevne ulaznice za sve nacionalne parkove poskupjele za euro do dva, dok je istovremeno cijena godišnje karte sa 27 smanjena na 13,5 eura. Tako je ulaznica u NP Skadarsko jezero korigovana sa četiri na pet eura, Durmitor sa tri na pet, Biogradska gora sa tri na četiri, Lovćen sa dva na tri, a Prokletije sa jedan na tri eura.

Na pitanje postoji li inicijativa za smanjenjem cijena karata, iz NPCG odgovaraju da nadležnom ministarstvu predlažu korekcije.

“I sprovodi cijenovnu politiku naknada u zaštićenim područjima, posebno kada je riječ o ulaznicama u nacionalne parkove. U odnosu na benefite koje posjetilac dobija posjetom nacionalnim parkovima smatramo da je visina naknada za ulazak u nacionalne parkove Crne Gore simbolična i da nije velika. Od naročitog je značaja i podatak da kupovinom ulaznice, posjetioci doprinose realizaciji najznačajnijih programskih aktivnosti NPCG”, rekli su.

Podsjetili su da je primarni cilj preduzeća zaštita, očuvanje i promocija nacionalnih parkova.

“Kao i obezbjeđivanje uslova da svi posjetioci upoznaju njihove vrijednosti i uživaju u turističkoj ponudi aktivnog odmora u prirodi. S tim u vezi, posebnu pažnju posvećujemo domaćim posjetiocima, te smo već u prvom kvartalu i tokom turističke sezone godine promovisali benefite koje mogu ostvariti kupovinom godišnje ulaznice. Podsjećamo da je uporedna analiza cijena ulaznica za nacionalne parkove i parkove prirode u regionu i u našoj zemlji vrlo jasno ukazala da su visine naknada za ulazak u crnogorske parkove među najnižim u regionu”, zaključili su iz NPCG.

Bonus video: