Tivat: Policija i vatrogasci pod istim krovom

Svi pripremni radovi za raspisivanje konkursa su obavljeni i prema planiranoj dinamici objavljivanje konkursa se očekuje do kraja tekućeg mjeseca

2864 pregleda 3 komentar(a)
Aktuelni izgled policijske stanice u Tivtu, Foto: Siniša Lukoviča
Aktuelni izgled policijske stanice u Tivtu, Foto: Siniša Lukoviča

Služba glavnog gradskog arhitekte Opštine Tivat u završnici je s pripremama za raspisivanje javnog konkursa za izradu Idejnog rješenja za objekat policijske i vatrogasne stanice u tom gradu. Novi objekat policijske stanice za Upravu policije Crne Gore – Odjeljenje bezbjednosti Tivat i Vatrogasnog doma za potrebe Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat gradiće se na mjestu postojeće, dotrajale i neuslovne barake, preko puta školskog centra, a koja je još od zemljotresa 1979. policijska stanica u Tivtu.

U dijelu novog objekta, kako je ranije najavljeno, biće i jedan broj službenih stanova za potrebe pripadnika policije.

Postojeća policijska stanica u Tivtu potpuno je neuslovna i dotrajala, a zbog loših uslova koji u njima vladaju, prostorije za zadržavanje privedenih osoba u ovom montažnom objektu, već godinama van upotrebe. To policiji stvara dodatne probleme u radu jer sve privedene osobe tivatski policajci moraju odvoditi u pritvor kod svojih kolega u Kotoru.

S druge strane, Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat već godinama je pravi beskućnik. Od kada je napušten mali i neuslovan objekat stare Vatrogasnice na Pakovu, SZS je bila privremeno smještena u prostorijama nekadašnjeg hotela “Tivat” na Seljanovu, a sada se nalazi u dijelu dotrajalih prostorija nekadašnjeg vojnog kompleksa Opatovo kao i u dva stambena kontejnera koji su tamo postavljeni. Zbog toga su iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a u više navrata upozoravali na izuzetno loše smještajne uslove u kojima borave i rade tivatski vatrogasci.

Aktuelna gradska uprava predvođena građanskom listom Narod pobjeđuje odustala je od ideje prethodne opštinske vlasti na čelu sa DPS-om da se novi Vatrogasni dom pravi u Gradiošnici jer bi on tamo bio dislociran i predaleko u odnosu na najgušće naseljeno gradsko područje koje vatrogasci prvenstveno treba da “pokriju”, pa je odlučeno da se Vatrogasni dom gradi na lokaciji aktuelne policijske stanice preko puta Porto Montrenegra i školskog centra.

Ovo zemljište, inače, u vlasništvu je Opštine Tivat koja je prije više od godinu dana sa MUP-om postigla i načelni sporazum o saradnji, da te dvije insitutucije ovdje zajedno sagrade novi zajednički objekat za policiju i vatrogasce, a za koji će se uskoro raspisati i konkurs za izbor idejnog arhitektonskog rješenja.

“Svi pripremni radovi za raspisivanje konkursa su obavljeni i prema planiranoj dinamici objavljivanje konkursa se očekuje do kraja tekućeg mjeseca. Što se tiče propozicija, konkurs se planira objaviti kao nacionalni. Planirani objekat će biti u funkciji potreba Odjeljenja bezbjednosti PJ Tivat i Službe za zaštitu i spašavanje Opštine Tivat, kao jedinstvena cjelina, sa složenom funkcijom i namjenom, a s konačnim ciljem omogućavanja efikasnog rada i djelovanja ovih službi, od vitalnog značaja za grad”, naveli su iz Opštine Tivat.

Javni konkurs za izradu Idejnog rješenja raspisaće se i za objekat buduće nove gradske pijace koja će se graditi iza hotela “Pine” na istoimenoj gradskoj rivi, odnosno iza stambenih zgrada oivičenih Trgom od kulture, Njegoševom i Ulicom palih boraca.

Inače, Opština Tivat je za sprovođenje dva nacionalna arhitektonska konkursa za izradu idejnih rješenja pijace, odnosno policijske stanice i Vatrogasnog doma u svom budžetu za ovu godinu opredijelila sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 eura.

Konkurs i za pijacu

Iz Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat navode da je 4. septembra završena javna rasprava o Nacrtu Programskog zadatka s elementima UTU koji je sastavni dio Odluke o pristupanju izgradnji lokalnog objekta od opšteg interesa pijace i neophodne infrastrukture. Kompletna dokumentacija spremna je za usvajanje na narednoj sjednici lokalnog parlamenta.

“Konkurs se raspisuje i sprovodi u cilju dobijanja idejnog arhitektonskog rješenja, pri čemu odabrano rješenje služi kao osnov za dalju razradu tehničke dokumentacije. Sprovođenje konkursa zasnivaće se na principima kvaliteta rješenja, konkurentnosti, nezavisnosti odlučivanja, ravnopravnosti, transparentnosti, pravičnosti u nagrađivanju i primjenljivosti rezultata konkursa”, objasnili su iz lokalne uprave Tivta.

Pijaca će se graditi na prostoru ukupne površine 3.885 kvadrata, a koji je po aktuelnom DUP-u Tivat-centar jedna urbanistička parcela namijenjena za “objekte komunalne infrastrukture”. Od ukupne površine ove lokacije, 1.040 kvadrata je namijenjeno gradnji pijace koja će imati jednu nadzemnu etažu maksimalne površine 956 kvadrata i dvije podzemne etaže s parking garažom kapaciteta 66 mjesta i pratećim tehničkim prostorijama u funkciji gradske tržnice.

Bonus video: