Pljevaljsko "Grijanje" traži dodatno vrijeme kako bi smanjilo zagađenje iz Skerlićeve

“Iz objektivnih razloga nismo mogli ranije završiti posao”, kažu iz gradskog preduzeća

4115 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Izvršni direktor preduzeća Grijanje Vlade Tošić zatražio je od ekološke inspekcije da odloži izvršenje rješenja kojim je tom opštinskom preduzeću bilo naloženo da do 15. septembra preduzme odgovarajuće tehničke mjere kako bi se smanjilo zagađenje koje se emituje iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, jer će u suprotnom zabraniti njen rad.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj zagrijavaju se stanovi i poslovni prostori u centru grada.

Tošić je “Vijestima” kazao da još nisu dobili odgovor od inspekcije, ali da očekuje da će biti udovoljeno njihovom zahtjevu.

“Nadamo se da će Uprava za inspekciju imati razumijevanja i uvažiti našu molbu jer iz objektivnih razloga nismo mogli ranije završiti posao, a konačno ćemo riješiti dugogodišnji problem”, kazao je Tošić.

Tvrdi da će problem prekomjerne emisije zagađujućih materija iz kotlarnice u Skerlićevoj uskoro biti riješen, ugradnjom tri nova multiciklona (prečišćivača dimnih gasova), a biće ugrađeni i novi elektromotori, čime će se poboljšati sagorijevanje u kotlu.

“Na tender za zamjenu multiciklona i centrifugalnih ventilatora, koji je raspisan 28. avgusta, javila se beogradska firma “Irma projekt sistem”, a potpisivanje ugovora očekujem u narednih par dana. Procijenjena vrijednost nabavke iznosila je 162.000 eura bez PDV-a, a ponuđač je dao cijenu od 160.750 eura. Rok za izvođenje radova je 30 dana, a ja se nadam da ćemo do početka grejne sezone, uspjeti da završimo posao”, rekao je Tošić.

U Pljevljima grejna sezona počinje 1. oktobra, ali će i to zavisiti od vremenskih prilika. Prošle godine zbog lijepog vremena kotlovi su potpaljeni tek 12. oktobra.

Opština Pljevlja i Uprava za kapitalne projekte 22. avgusta potpisale su ugovor o realizaciji programa sprovođenja mjera smanjenja zagađenja, vrijedan 375.000 eura.

“Pet dana nakon potpisivanja ugovora raspisali smo tender za zamjenu multiciklona koji će emisije praškastih materija svesti u okvire propisane direktivama EU, a poboljšaće i sam proces sagorijevanja. Od ostatka novca planiramo ugradnju vrećastih filtera. Za realizaciju ovog posla neophodna je građevinska dozvola i elaborat procjene uticaja na životnu sredinu. Trudimo se i taj projekat da završimo u što skorijem periodu. Radi se o filteru koji bi emisiju zagađujućih materija sveo na minimum, a koji je s druge strane mobilan, pa se nakon toplifikacije može ugraditi na druge kotlarnice”, rekao je Tošić.

Ugradnja vrećastog elektrofiltera, ističe on, koštala bi oko 80.000 eura.

Tošić kaže da su, zahvaljujući dobroj saradnji s lokalnom upravom, krenuli u posao zamjene toplovoda, koji je bio dotrajao i gdje su se gubile velike količine vode. Biće zamijenjena trećina cijevi, nakon čega će, kako očekuje Tošić, bolje grijanje imati zgrade priključene na taj toplovod.

Petnaestog septembra istekao je rok do kada je opštinsko preduzeće Grijanje trebalo da preduzme odgovarajuće tehničke mjere kako bi se smanjilo zagađenje koje se emituje iz kotlarnice jer će u suprotnom ekološka inspekcija zabraniti njen rad.

“Ekološka inspekcija je već po prethodno podnijetim inicijativama vršila inspekcijski nadzor u kotlarnici i naložila mjere u cilju otklanjanja nepravilnosti, Naime, ekološka inspekcija je donijela rješenje kojim je naloženo da d.o.o. Grijanje preduzme odgovarajuće tehničke mjere na postrojenju kotlarnice u Skerlićevoj ulici u cilju smanjenja opasnih i zagađujućih materija i nakon toga izvrši nova mjerenja i ista dostavi ekološkoj inspekciji na uvid, kao i rješenje kojim se nalaže da od Agencije za zaštitu životne sredine pribavi dozvolu o dozvoljenim emisijama zagađujućih materija u vazduhu za obavljanje djelatnosti proizvodnje i isporuke toplotne energije. Za oba rješenja za preduzimanje mjera ostavljen je rok, 15. 9. 2024. Ako se ne postupi po naloženim mjerama, ekološka inspekcija će zabraniti rad pomenute kotlarnice”, navodi se u odgovoru ekološkog inspektora Velibora Kljajevića jednom od stanara zgrade u kojoj je smještena gradska toplana.

Stanari su tražili od ekološkog inspektora da se kotlarnica zbog velikog zagađenja, koje emituje, izmjesti na drugu lokaciju ili joj se zabrani rad.

Stanari tvrde da su izloženi prekomjernom zagađenju iz niskog dimnjaka kotlarnice, koji je prizidan uz zgradu, te da je ugroženo zdravlje stanara, posebno djece.

Ističu i da kotlarnica ne ugrožava samo njih već i cio centar grada s obzirom da se u njoj godišnje, tokom grejne sezone, izloži oko dvije hiljade tona uglja.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici zagrijava se oko 350 stanova i veći broj poslovnih prostora u centru grada, za šta se, za 16 sati rada, dnevno troši oko 11,5 tona uglja.

Sagorijevanje ogromne količine uglja dovodi do enormnog zagađenja vazduha, a pojedine vrijednosti su i 27 puta veće od dozvoljenih, što je konstatovao Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) u svojim ranijim ispitivanjima.

375.000

eura je vrijedan ugovor o realizaciji programa sprovođenja mjera smanjenja zagađenja koji su potpisale Opština Pljevlja i Uprava za kapitalne projekte 22. avgusta.

Bonus video: