Kaluđerović: Podnijeta inicijativu za utvrđivanje sukoba interesa za one koji su imenovani u radna tijela i savjete

Centar za građansko obrazovanje podnio inicijativu Agencije za sprečavanje korupcije

2710 pregleda 1 komentar(a)
Kaluđerović, Foto: CGO
Kaluđerović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je danas inicijativu Agenciji za sprečavanju korupcije (ASK) za utvrđivanje postojanja sukoba interesa za ona lica koja su imenovana u radna tijela i savjete, shodno Zakona o sprečavanju korupcije kao javni funkcioneri, a koji istovremeno imaju zaključene ugovore o pružanju usluga sa privrednim društvom ili pravnim licima u državnom vlasništvu, saopštila je viša pravna savjetnica u toj nevladinoj organizaciji (NVO) Snežana Kaluđerović.

"CGO ukazuje na zabranu iz člana 16 novog Zakona koji propisuje ograničenja u pogledu zaključivanja ugovora o uslugama i poslovnoj saradnji. U tom kontekstu, CGO je tražio od ASK-a da posebno provjeri aktuelno postojanje sukoba interesa u tijelima/savjetima poput Tužilačkog savjeta, Sudskog savjeta, Savjeta ASK-a, Savjeta RTCG, Državna izborna komisija (DIK) i donese shodna rješenja", rekla je ona.

Kazala je da je ASK nedavno izdao mišljenje, na lični zahtjev jednog funkcionera, "ispravno interpretirajući ograničenja koja donosi član 16 novog Zakona, pa je logično, očekivano, a i pitanje integriteta ASK-a, da identično postupi u drugim takvim slučajevima".

"CGO je ujedno tražio i da ASK-u da izda jedinstveno mišljenje o ovom pitanju i time prevenira rizike od elemenata koruptivnih radnji. Naime, jasno je da novi Zakon o sprečavanju korupcije prepoznaje sukob interesa kod lica koja u vrijeme statusa javnog funkcionera kroz članstvo u radnim tijelima i savjetima, jer ih je imenovala Skupština ili Vlada, imaju zaključene ugovore o pružanju usluga sa privrednim društvom ili pravnim licem koje je u državnom vlasništvu", piše u saopštenju.

Kaluđerović je rekla da bi to značilo da osobe koja se nađu u tim tijelima kao javni funkcioneri ne mogu zastupati bilo koji državni organ ili javnu ustanovu, odnosno ustanove u državnom vlasništvu u toku trajanja javne funkcije, jer bi se u suprotnom, shodno članu 16 stav 4, zaključeni ugovori o pružanju usluga sa privrednim društvom ili pravnim licema koje su u državnom vlasništvu smatrali ništavim.

"CGO cijeni da nije u javnom interesu da oni koji krše odredbe Zakona budu javni funkcioneri. To zahtijeva proaktivno djelovanje ASK-a kad već nemamo podnošenje ostavki na javne funkcije onih koji ne poštuju zakonska ograničenja u vršenju javne funkcije", zaključila je.

Bonus video: