Raspisan nacionalni arhitektonski konkurs: Za najbolja rješenja policijske stanice i vatrogasnog doma 45.000 eura

Od učesnika konkursa očekuje se “inovativan pristup prostornim i arhitektonsko-oblikovnim rješenjima, kao i pri odabiru materijala, a sve u skladu sa namjenom objekta".

7058 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Opština Tivat, Služba glavnog gradskog arhitekte, raspisala je nacionalni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje novog administrativnog objekta u Tivtu – Policijske stanice i Centra za zaštitu i spašavanje sa garažiranjem.

“Predmet konkursa je izbor najboljeg idejnog arhitektonskog rješenja objekata Policijske stanice i Centra za zaštitu i spašavanje sa garažiranjem sa sljedećim sadržajima: Uprava policije sa Odjeljenjem bezbjednosti Opštine Tivat i Filijalom za građanska stanja i lične isprave za Opštinu Tivat, kao i Služba zaštite i spašavanja sa centrom za smještaj, funkcionisanje i stalnu obuku vatrogasne brigade. Objekti se nalaze na urbanistilkoj parceli 148, površine 2.733 m², koju čine katastarska parcela br. 670/1 KO Tivat i dio katastarske parcele br. 670/3 KO Tivat u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana „Mažina“, Opština Tivat”, naveli su iz Službe glavnog gradskog arhitekte Tivta.

Ističu da se od učesnika konkursa očekuje “inovativan pristup prostornim i arhitektonsko-oblikovnim rješenjima, kao i pri odabiru materijala, a sve u skladu sa namjenom objekta.

”Rok za predaju radova je subota, 21. decembar 2024. godine, do 12 časova. Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do petka, 27. decembra 2024. godine. Raspisivač konkursa će nakon donošenja odluke žirija i predaje izvještaja žirija, objaviti rezultate konkursa na zvaničnoj internet stranici Opštine Tivat.

Članovi konkursnog žirija koji će birati idejno rješenje ovih novih zančajnih lokalnih javnih objekata u Tivtu što će se graditi na lokaciji preko puta Porto Montenegra a na kojoj se trenutno nalazi dotrajala baraka u kojoj je smješteno Odjeljenje bezbjednosti Tivat, su Aleksandar Živaljević, arhitekta, rukovidilac službe Glavnog gradskog arhitekte Opštine Tivat , Iskra Đurić, arhitekta iz kompanije Impresa Pizzaroti; Jakov Lopušina, arhitekta, Studio FAADU, predstavnik Strukovne komore arhitekata Inježenerske komore Crne Gore; Nikola Novaković, arhitekta, studio ENFORMA, te Andrijana Jokić, arhitekta, predstavnik Strukovne komore arhitekata Inženjerske komora Crne Gore.

Ukupan nagradni fond za dodjelu nagrada najboljim radovima na konkursku 45.000 eura.

“Žiri može dodijeliti prvu, drugu i treću nagradu kao i dva otkupa, i to u sljedećim neto iznosima: I nagrada - 20.000 €; II nagrada - 12.000 €, III nagrada - 8.000 €, ko i dva otkupa po 2.500 eura. Žiri zadržava pravo da ne dodijeli neku od navedenih nagrada ukoliko konkursni radovi ne budu na zadovoljavajućem nivou, kao i da ustanovi posebne nagrade i priznanja.”- saopšteo je iz Opštine Tivat uz napomenu da pravo učešća na konkursu imaju sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju uslove definisane Raspisom konkursa i Konkursnim zadatkom.

“Na Konkursu mogu učestvovati lica koja imaju prebivalište, odnosno sjedište na teritoriji Crne Gore, pri čemu je barem jedan od autora konkursnog rada (pojedinac ili vođa autorskog tima), odgovorno lice arhitektonske struke (licencirani arhitekta). Autor, odnosno vođa autorskog tima može angažovati stručnjake drugih profesija u cilju unapređenja konkursnog rješenja (poželjno je da član autorskog tima bude diplomirani inženjer pejzažne arhitekture)”, naveli su iz lokalne uprave Tivta iz koje su ranije poručivali da je izgradnja novih objekata Policijske stanice i Vatrogasnog doma u tom gradu jedan od prioriteta kada su u pitanju lokalni objekti od javnog interesa.

Bonus video: