Milatović - Servadei: Sigurnost djece prioritet

Milatović rekao da bi trebalo razmotriti povećanje dječjih dodataka, naglasio i da je unaprjeđenje obrazovnog sistema ključno za bolju budućnost djece

3762 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Sigurnost naše djece mora biti prioritet, a borba protiv vršnjačkog nasilja zahtijeva zajedničke napore i bolje mehanizme zaštite, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On se sastao sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mikeleom Servadeijem.

Tom prilikom je istaknuto da sigurnost djece i borba protiv nasilja nad djecom, a posebno vršnjačkog nasilja, zahtijeva ozbiljan i sveobuhvatan pristup svih aktera, saopštio je kabinet predsjednika države.

Servadei je iskazao saglasnost s Milatovićem i ukazao na preporuke UNICEF-a.

“Naša je preporuka da se poveća broj školskih psihologa i socijalnih radnika kako bi sistem mogao da pruža efektnije usluge podrške porodicama koje se suočavaju s izazovima. Takođe, sprovođenje novog Istraživanja stanja prava djece i žena u Crnoj Gori (MIKS) je ključno, jer su podaci iz prethodnog iz 2018. godine već zastarjeli. Neophodno je replicirati širom zemlje postojeće programe dobre prakse koji se sprovode uz podršku UNICEF-a, a kroz koje se razvijaju socio-emocionalne vještine djece i mladih i pruža podrška roditeljima. Na ovaj način, nasilje se može spriječiti, a kada se ono desi, sistem može na njega adekvatno odgovoriti”, poručio je Servadei.

Milatović je naglasio da borba protiv dječjeg siromaštva predstavlja jedno od najvažnijih pitanja s kojima se Crna Gora suočava. Kao jednu od mogućih mjera za pomoć najugroženijim porodicama, kazao je da bi u narednom periodu trebalo razmotriti povećanje dječjih dodataka.

Posebno je istakao važnost unaprjeđenja obrazovnog sistema kao ključnog faktora za bolju budućnost djece u Crnoj Gori. Naglasio je da kvalitetno obrazovanje nije samo pitanje znanja, već i osnov za stvaranje sigurnijeg i pravednijeg društva.

„Moramo osigurati svakom djetetu u Crnoj Gori sigurno i kvalitetno obrazovanje, jer je to temelj za njihov uspješan razvoj i budućnost“ rekao je Milatović.

Servadei je pohvalio odluku Crne Gore da ima univerzalni dječji dodatak i izrazio saglasnost s predsjednikom države u vezi sa značajem ubrzavanja borbe protiv siromaštva djece. On je istakao i da je pružanje kvalitetnog obrazovanja svakom djetetu ključno za prekidanje višegeneracijskog ciklusa siromaštva.

“UNICEF, u partnerstvu s EU, podržava razvoj nove, desetogodišnje strategije reforme obrazovnog sistema kroz participativni pristup, kako bi ona adekvatno odgovorila na brige i preporuke koje čujemo od strane nastavnika, roditelja i učenika. UNICEF sarađuje s Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija na procjeni školske infrastrukture, poboljšanju kvaliteta nastave uključujući i kroz korišćenje digitalnih alata, kao i inkluziji djece sa smetnjama u razvoju i djece iz manjinskih grupa”, kazao je Servadei

Bonus video: