I Nikšićani će imati priliku da pogledaju izložbu "Posebna je Crna Gora"

Na konferenciji za novinare predstavljena je i manifestacija “Crna Gora u ritmu Evrope”, a izvršni direktor pomenute manifestacije Igor Karadarević podsjetio je da su potpisali protokol sa 21 opštinom u Crnoj Gori, kao i da je finale 29.aprila u Podgorici
1 komentar(a)
Posebna je Crna Gora, pres, Foto: Svetlana Mandić
Posebna je Crna Gora, pres, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.04.2017. 12:26h

Nakon Cetinja i Nikšićani će imati priliku da pogledaju izložbu Prirodnjačkog muzeja pod nazivom „Posebna je Crna Gora“. Izložba je, prema riječima direktorice Muzeja dr Lidije Polović, prilika da se publika bliže upozna sa biljnim i životinjskim svijetom Crne Gore, ali i da osnovci čuju predavanja koja će održati kustosi na različite teme.

„Akcenat je stavljen na specifične endemične, rijetke i neke vrste koje su ugrožene ili se nalaze na rubu rasprostranjenja”, kazala je Polović i dodala da njihovi eksponati uvijek izazivaju veliku pažnju posjetilaca, pa se nada da te tako biti i ovoga puta.

Pored nje autori izložbe, koja će biti otvorena 7.aprila u galeriji “Nikola I”, su i Nada Bubanja, Natalija Čađenović i Goran Ćulafić, a za osnovce je planirano da bude održano 13 predavanja.

Pored izložbe u sklopu aprilskog repertoara Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću biće organizovano tridesetak različitih manifestacija - književnih i poetsko muzičkih večeri, izložbi, promocija knjiga, koncerata, dokumentarnih filmova i pozorišnih predstava.

Na konferenciji za novinare predstavljena je i manifestacija “Crna Gora u ritmu Evrope”, a izvršni direktor pomenute manifestacije Igor Karadarević podsjetio je da su potpisali protokol sa 21 opštinom u Crnoj Gori, kao i da je finale 29.aprila u Podgorici.

“Djeca Crne Gore pjevaju na jezicima Evrope, tako djeca iz Nikšića pjevaju na mađarskom jeziku. Djeca Crne Gore besplatno putuju u zemlju Evrope koju predstavljaju, dok će grad pobjednik naredne godine biti domaćin finalnog takmičenja“, kazao je Karadarević i dodao da će finale u Podgorici otvoriti ambasador Kipra.

Sekretar Sekretarijata za kulturu, mlade, sport i socijalno staranje Milan Korać kazao je da će u Nikšićkom pozorištu biti prikazan animirani film u 3D tehnologiji "Štrumpfovi: Skriveno selo" i da je to po prvi put da se u pozorištu prikazuje film u 3D tehnologiji, kao i da će sa tom praksom i ubuduće nastaviti. Tokom aprila Nikšićani će ponovo imati priliku da pogledaju film Milana Karadžića “Biser Bojane”, ali i Romana Polanskog “Magbet”, kao i italijski film “Mafija ubija samo ljeti”. Predstavljajući aprilski repertoar Korać je kazao da je planirano i poetsko - muzičko veče Sima Trebješanina, predstava „KoTo(R) o Kotoru”, animirani film "Padaće ćufte", kao i veče horske muzike.

Koordinatorka programa Kristina Radović kazala je da će na Filološkom fakultetu biti predstavljeni mladi pjesnici, kao i časopis “Script”, da je planirana izložba minijatura Angeline Janjušević, veče posvećeno Luju Daviču, predstavljanje knjige Miloša Kecojevića “Patriotski poimenik Pive”, koncert grupe “Kepa & Free spirits”, književno-likovno veće dr Vesne Oborine…

Bonus video: