Medenica i Radović u sukobu interesa u slučaju “Morinj”

Prihvaćena ustavna žalba Gorana Rodića u slučaju “Morinj”, Apelacionom i Vrhovnom sudu naloženo da preispitaju stavove nakon što odluka bude objavljena u Službenom listu
14510 pregleda 14 komentar(a)
“Trebalo je tražiti izuzeće”: Radović i Medenica, Foto: Vijesti
“Trebalo je tražiti izuzeće”: Radović i Medenica, Foto: Vijesti

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i zamjenica vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović bile su u sukobu interesa kada su odlučivale po žalbama u slučaju ratnih zločina u logoru “Morinj”, jer su prethodno postupale kao tužioci u istom predmetu.

To proizilazi iz odluke Ustavnog suda Crne Gore, kojom je na sjednici 28. februara prihvaćena ustavna žalba branioca Iva Gojnića, jednog od pravosnažno osuđenih za zločine u logoru “Morinj”.

U žalbi se navodi da su zbog načina na koji su tužilaštvo i sudovi postupali u ovom predmetu, Gojniću povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovana Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Između ostalog i zato jer su Medenica i Radović bile na čelnim pozicijama u Tužilaštvu kada je optužnica podignuta, da bi zatim tokom postupka odbile zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Podsjeća se da je Radović bila i vjenčana kuma Medenice.

US još nije objavio odluku u “Službenom listu”. “Vijestima” je nezvanično objašnjeno da Redakciona komisija US, na čijem je čelu sutkinja Desanka Lopičić, treba da završi posao i dostavi odluku strankama, kao i da se objavi u “Službenom listu”.

Na pitanja o sukobu interesa iz Vrhovnog suda takođe nije stigao dogovor. Od “Vijesti” je najprije zatraženo da “pravno urede pitanja”, a nakon njihovog preciziranja izostao je odgovor. Vrhovni sud još nema odluku US o usvajanju žalbe, koja bi, kako zakon propisuje, trebalo da rezultira padom pravosnažne sudske presude za Iva Gojnića.

On je osuđen na dvije godine zatvora. Za zločine u Morinju osuđeno je još troje optuženih, svi zajedno ukupno na 12 godina zatvora.

Na sajtu Ustavnog suda je u saopštenjima sa sjednice 28. februara ove godine objavljeno da je: “U predmetu Už-III broj 574/15, većinom glasova, (Ustavni sud je) usvojio ustavnu žalbu.

Njome se, prema saznanjima “Vijesti”, ukida pravosnažna presuda od 27. 2. 2014. i nalaže Apelacionom sudu da ponovo odlučuje.

Sudije US na taj način prihvatile žalbu Gojnića, odnosno njegovog advokata Gorana Rodića, koji je predložio i da se ukine rješenje Vrhovnog suda u istom predmetu od 8. 4. 2015.

U pitanju je, kako se vidi u ustavnoj žalbi, odluka Vrhovnog suda kojom je odbijena advokatova žalba na odluku Vrhovnog državnog tužilaštva da ne prihvati zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Predsjednik vijeća Vrhovnog suda koje je tada odlučivalo bila je Vesna Medenica, a u ime VDT odlučivala je zamjenica vrhovnog tužioca Stojanka Radović.

Zakonska procedura propisuje da se zahtjev za zaštitu zakonitosti predaje nakon pravosnažne sudske presude, što je Rodić i učinio obrativši se Vrhovnom državnom tužilaštvu 26. maja 2014.

On je naveo da je Gojniću tokom krivičnog postupka povrijeđeno pravo na odbranu jer su svi njegvoi predlozi na sudu odbijeni i vijećalo se samo o dokazima tužilaštva. Tek nakon urgenicije odbrane nakon više od pola godine, odbačen je zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Rodić je u žalbi napisao da je odluku potpisala Stojanka Radović, koja je 2008. kao specijalni tužilac za ratne zločine potpisala optužnicu za “Morinj”. Advokat podsjeća da sudije i advokati ne mogu da odlučuju u istom predmetu po dva osnova.

Međutim, to se ponovilo i na Vrhovnom sudu. Odlučujući po žalbi na odluku Stojanke Radović, vijeće Vrhovnog suda na čelu sa Vesnom Medenicom, takođe je donijelo negativni stav.

U ustavnoj žalbi, a time i odluci US, piše da je Medenica bila vrhovni državni tužilac u momentu podnošenja zahtjeva za sprovođenje istrage protig Gojnića u predmetu “Morinj”, kao i da je ona imenovala Stojanku Radović za specijalnog tužioca.

Kadija te tuži, kadija ti sudi”

...”Pobijano rješenje Vrhovnog suda kao predsjednica vijeća donijela je i potpisala Vesna Medenica lično. To ne bi bilo sporno da ona nije bila VDT u momentu podnošenja zahtjeva za sprovođenje istrage...te da nije kao VDT imenovala Radović za specijalnog tužioca. Upravo sa pozicije specijalnog tužioca je sadašnji zamjenik VDT Stojanka Radović podigla i zastupala opužnicu protiv Iva Gojnića.

Već 2007. Medenica je prešla na novu dužnost predsjednika Vrhovnog suda da bi drastično kršeći ustav unaprijed najavljivala okončanje istrage i podizanje optužnice u predmetima ratnih zločina. Takvom “rokadom” funkcija stvoren je pravni apsurd: da najveća sudska instanca pod rukvodstvom Medenice odlučuje o predmetima koje je pokrenula kao VDT”, piše u usvojenoj žalbi, gdje advokat citira poslovicu “kadija te tuži, kadija ti sudi”.

Bonus video: