CBCG o Zakonu o "švajcarcima": Izmjene donose još problema

Izmjenama je predviđeno da se Zakon odnosi i na kredite prenijete na faktoring kompaniju Heta
1 komentar(a)
Milojica Dakić, Foto: Boris Pejović
Milojica Dakić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.08.2016. 15:45h

Savjet Centralne banke razmatrao je juče Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure od 1. avgusta i donio mišljenje kojim se ostaje pri ranije iznijetim načelnim stavovima Centralne banke na prvu verziju ovog dokumenta iz jula.

“Sagledavanjem novopredloženih rješenja, konstatovano je da se ista suštinski razlikuju od predloga koje je Centralna banka dala u svom mišljenju. Savjet je ocijenio da bi novopredložena rješenja stavila u neravnopravan položaj korisnike kredita, onemogućila dosljednu primjenu metodologije koja se koristi prilikom obračuna obaveza korisnika kredita i dovela do revizije konverzija sprovedenih u skladu sa važećim zakonom. Takođe, predložena rješenja sadrže niz nejasnoća i kontradiktornosti koje bi, u slučaju usvajanja, onemogućile njihovu adekvatnu primjenu i dodatno izazvale niz dilema i teškoće prilikom primjene u praksi”, saopšteno je iz CBCG nakon sjednice Savjeta kojom je predsjedavao guverner CBCG Milojica Dakić.

Savjet je zaključio da, ukoliko se zakonodavac opredijeli da usvoji predložene izmjene i dopune Zakona o konverziji, neophodno je tekst predloga izmijeniti. U tom cilju, Centralna banka bi predložila odgovarajuće izmjene u formi amandmana, koje može predložiti ovlašćeni predlagač.

Izmjenama, koje je inicirao poslanik DF-a Nebojša Medojević, precizirano je da se zakon odnosi na sve kredite koje je Adico banka (bivša Hypo Alpe Adria) prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koji su ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Vanredno zasjedanje Skupštine na kojem će se razmatrati izmjene Zakona o konverziji zakazano je za kraj avgusta.

Bonus video: