Dug za profesionalnu rehabilitaciju 113 hiljada

Preporučeno je Državnom arhivu da u saradnji sa Ministarstvom finansija obezbijedi primjenu zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i da izdatke za sudske sprove planira na osnovu realnih projekcija, a u skladu sa evidencijom o sudskim sprovima koji se protiv njih vode
149 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Radulović, Foto: Savo Prelević
Branislav Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2018. 11:06h

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da Državni arhiv ima neizvršene uplate od 113,86 hiljada eura za posebni doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i da je platio 13.109 eura za izgubljene sudske sporove, a na toj stavci je planiran samo euro.

Vrhovna revizija je na finansijsko poslovanje Državnog arhiva dala pozitivno mišljenje, a revizijom pravilnosti je dato pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje. To zato što poslovanje nije bilo usklađeno sa prošlogodišnjim zakonom o budžetu i sa zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Kolegijumom za izradu ove revizije rukovodio je senator Branislav Radulović, dok je drugi član kolegijuma bio senator Radule Žurić.

DRI je konstatovao da se dugovanja za neizmireni doprinos za profesionalnu rehabilitaciju odnose na period od 2011. godine do 2016. godine.

Preporučeno je Državnom arhivu da u saradnji sa Ministarstvom finansija obezbijedi primjenu zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i da izdatke za sudske sprove planira na osnovu realnih projekcija, a u skladu sa evidencijom o sudskim sprovima koji se protiv njih vode.

“Novac za isplatu izdataka za sudske sporove treba planirati u budžetima potrošačkih jedinica kako bi potrošačke jedinice bile u mogućnosti da vrše isplatu po pravosnažnim rješenjima u zakonskom roku”, preporuka je DRI.

Preporuka Državnom arhivu je i da donese internu proceduru kojom će se bliže urediti postupak obračuna, kontrole i evidencije troškova korišćenja arhivske građe i usluga po odsjecima Državnog arhiva sa jasno definisanim ovlašćenjima i odgovornošću.

Bonus video: