Kabl do Italije stao u Grblju: Radovi skuplji, Simens traži novih 14 miliona eura

Predsjednik odbora direktora CGES-a Dragan Laketić potvrdio je “Vijestima” da problem postoji i da su počeli pregovore sa izvođačem radova kako bi ih riješili
0 komentar(a)
dalekovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
dalekovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.10.2014. 09:25h

Kompanija Simens (Siemens), koja gradi trafo-stanicu za potrebe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) u Lastvi Grbaljskog, zatražila je aneks ugovora jer smatraju da bi izgradnja mogla koštati više i za dodatnih 14 miliona eura i da bi dodatni radovi mogli odložiti završetak gradnja i do 500 dana.

Trafo-stanica je dio budućeg energetskog kabla za Italiju, a bilo je predviđeno da košta 22 miliona i da bude završena sredinom 2016. godine.

Razlog zbog kojeg Simens traži izmjene ugovora je taj što je zemljište na kojem treba da grade trafo-stanicu previše mekano i nije onakvo kakvo je očekivano prema goeloškim podacima koje su dobili od Elektroprenosa. Prema njihovom mišljenju potrebno je iskopati mnogo više zemlje nego što je planirano i donijeti mnogo veće količine kamena kako bi obezbijedili stabilnost tla. Zbog svega toga, kao i zbog odlaganja iskopanog zemljišta, očekuju mnogo veće troškove pa žele da im se oni nadoknade izmjenama ugovora.

Predsjednik odbora direktora CGES-a Dragan Laketić potvrdio je “Vijestima” da problem postoji i da su počeli pregovore sa izvođačem radova kako bi ih riješili.

“Ti zahtjevi za povećanjem cijene radova i produženjem roka su maksimalistički i ne vjerujem da će biti toliki. Tek sada treba da analiziramo koliko će koštati dodatani radovi i koliko to može da utiče na konačan iznos i rokove. Svi pregovori sa Simensom biće vođeni na osnovu ugovora i međunarodnih pravila za ovakve poslove”, kazao je Laketić.

Ugovor sa Simensom potpisan je u decembru prošle godine nakon završetka tenderske procedure, a izvođač je počeo pripremne radove u martu ove godine.

Izgradnja ove trafo-stanice i dalekovoda od Lastve do Pljevalja, prema ranijoj procjeni, trebalo bi da košta oko 100 miliona. Ukupan projekat energetskog povezivanja Italije i Crne Gore podmorskim kablom sa pratećim trafo-stanicama i dalekovodima procijenjen je jia 3,8 milijardi eura.

Troškove izgradnje podmorskog kabla i potrebne radove u Italiji finansiraće kompanija Terna. Vlada Hrvatske se žalila da trasa prolazi kroz njenu teritoriju. Ministar ekonomije Vladimir Kavarić nedavno je kazao da su „dobili precizna ubjeđenja da će hrvatska strana izdati neophodne tehničke uslove" koji će Terni omogućiti dobijanje dozvole za izgradnju podmorskog kabla.

Bonus video: