Umjesto od 1. jula, nove cijene struje od 1. avgusta

Cijene struje su povećane od januara, a energetske kompanije će pripremiti novi strujni udar
0 komentar(a)
račun za struju, Foto: Luka Zeković
račun za struju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2012. 08:57h

Nove cijene struje primjenjivaće se od 1. avgusta, a ne 1. jula, objavila je Regulatorna agencija za energetiku.

Termin je pomjeren, nakon što je RAE produžio rok energetskim kompanijama za dostavljanje zahtjeva za određivanje prihoda koji će im dozvoliti da naplate preko računa. Elektroprivreda i CG Prenos trebalo je do 29. februara da dostave zahtjeve, ali nisu kompletirali dokumentaciju i rok je prolongiran do 30. marta.

Cijene struje su povećane od januara, a energetske kompanije će pripremiti novi strujni udar. Prihod je dosad odobravan na godinu, dok će se od ljeta kroz cijene osjetiti veći troškovi kompanija jer se određuje na trogodišnji prihod. Pravilima RAE je najavljen stalni rast domaćih cijena dok ne dostignu tržišne.

Iz RAE su objasnili Mini biznis da kompanije realno nisu mogle da pripreme dokumentaciju do predviđenog roka, jer su svi bile angažovane na obezbjeđivanju energije.

Iz Agencije su naglasili da su vremenske nepogode uticale na stanje u prenosnoj i distributivnoj mreži, da je „oštećeno dosta vodova i da se mnogo investiralo u popravke“. Time RAE najavljuje da čeka kompanije da zahtjevom objedine veće troškove.

RAE je saopštio da je rok produžen zbog vremenskih nepogoda i uvođenja vanrednog stanja i zbog toga što im je, s obzirom na to da će troškove utvrđivati za trogodišnji period, potrebno više za pregled dokumentacije. Prema Zakonu o energetici, imaće četiri mjeseca za razmatranje zahtjeva i odlučivanje, baš kao što je prvobitno predviđano.

Prihod koji odobre EPCG i Prenosu objaviće 15. jula, a cijene 1. avgusta.

Bonus video: