Nema uslovljavanja MMF-a za kredit, daće preporuke

“Vijestima” je saopšteno da je kamata oko 1,1 odsto, naknada za obradu 0,5 odsto, a period otplate je pet godina sa tri godine grejs perioda

5408 pregleda 7 komentar(a)
Obezbijeđen najveći dio novca koji fali budžetu: Radunović na sjednici Vlade, Foto: Luka Zeković
Obezbijeđen najveći dio novca koji fali budžetu: Radunović na sjednici Vlade, Foto: Luka Zeković

Međunarodni monetarni fond (MMF) je odobrio Crnoj Gori kredit od 83,7 miliona dolara, što je 74 miliona eura prema sadašnjem kursu za podršku javnim finansijama.

U Ministarstvu finansija (MF) saopšteno je “Vijestima” da je kamata oko 1,1 odsto, a konačno će biti određena na dan povlačenja novca, kao i da je kredit odobren uz naknadu obrade od 0,5 odsto. Period otplate je pet godina sa tri godine grejs perioda.

U resoru Darka Radunovića su ocijenili pozajmicu veoma povoljnom, ukazujući da Vlada nije dobila uslove za njeno korišćenje jer se ne radi o aranžmanu sa MMF-om, već o instrumentu podrške fonda.

Kazali su da će biti izdata izjava o preporukama, ali bez uslova.

“Nama je najvažnije da u MMF-u smatraju da imamo održiv javni dug i stabilne javne finansije”, istakli su iz MMF-a.

Uslovi MMF-a u slučaju davanja kredita državama, mimo instrumenta podrške, najčešće su smanjenje javnih rashoda, odnosno plata, penzija, kapitalnih izdataka, kao i drugi oštri rezovi u javnom sektoru.

Iz MMF-a su naveli da je pandemija oslabila ekonomske izglede u Crnoj Gori, te da se očekuje da će BDP ove godine pasti za gotovo devet procenata, ali i da se očekuje da će u 2021. rasti za 5,2 odsto.

„Globalni šok izazvan kovidom-19 teško je pogodio crnogorsku ekonomiju i stvorio hitne potrebe za fiskalno i finansiranje platnog bilansa. Vlasti su brzim i odlučnim reakcijama spriječile širenje epidemije, što je omogućilo relativno brzo ponovno otvaranje ekonomije. Ipak, imajući u vidu nesigurnosti kada je u pitanju oporavak turizma na globalnom nivou, crnogorskoj ekonomiji može biti potrebno par godina da se potpuno oporavi i vrati u stanje prije pandemije”, ocjena je iz MMF-a.

Pozajmice

Vlada je procijenila da će crnogorski BDP imati pad od 6,8 odsto, kao i da će pad prihoda od turizma iznositi 40 odsto. Država se za vraćanje dugova koji pristižu ove godine zadužila 500 miliona eura u septembru prošle godine i nije sve potrošeno prije korona krize.

Rebalansom budžeta, koji je Skupština usvojila početkom sedmice, ostavljena je mogućnost Vladi da se može zadužiti do 500 miliona eura.

Radi se o pozajmici kroz instrument podrške. Uslovi MMF-a u slučaju davanja kredita državama, mimo ovog mehanizma, najčešće su smanjenje javnih rashoda, odnosno plata, penzija, kapitalnih izdataka i drugi oštri rezovi u javnom sektoru

Uz garanciju Svjetske banke od 80 miliona eura, država se već zadužila 250 miliona eura, od MMF-a je sad odobreno 74 miliona, od Evropske komisije se računa na povoljniji kredit od 60 miliona, dogovaraju sa Svjetskom bankom kredit podrške od 35 miliona, a dobijena je donacija od EK od 53 miliona za ovu i iduću godinu. Predstavnici MMF-a razgovaraju i sa domaćim komercijalnim bankama, ako bude potreban još manji dio sredstava.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda su ukazali da će se javne finansije država znatno pogoršati usljed nastojanja vlada da suzbiju negativne efekte pandemije.

MMF procjenjuje da će se globalna privreda suočiti sa dubljim padom nego što se ranije predviđalo, procjenjujući pad svjetske ekonomije ove godine za 4,9 odsto, u odnosu na pad od tri odsto predviđenih u aprilu.

Bonus video: