SDP: Vlada da smanji akcize ili Skupština da usvoji naš predlog

"Očekujemo da predsjednik Skupštine Aleksa Bečića da zakaže hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda smanjenje akciza"

8825 pregleda 77 reakcija 77 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predstavnici SDP-a održali su protestni skup ispred Ministarstva finansija na kojem su zatražili da Vlada smanji akcize na gorivo ili da Skupština usvoji njihov predlog izmjene akciza koje se u skupštinskoj proceduri nalaze od 18. januara ove godine.

Član predsjedništva SDP-a Mirko Stanić je kazao da žele prenijeti poruku ministru Milojku Spajiću i drugim ministrima da je postojeće stanje sa cijenama goriva, "koje divljaju iz mjeseca u mjesec i iz dana u dan" neodrživo jer su upravo povećane 13 put od početka godine i da to zbog trendova na berzama nće biti kraj.

Mirko Stanić
Mirko Stanićfoto: Boris Pejović

"Nije istinita teza ministra Spajića da država ne može uticati na cijene goriva. Može zato što na deset eura koje građanin uspe u rezervoar šest eura ide državi kroz akcize i PDV a a samo četiri eura je sama cijena goriva. Država može uticati time što će smanjiti svoj zahvat od šest eura od kojeg godišnje uzima preko 160 miliona eura i još minimum 80 miliona eura od PDV-a na gorivo. Država može i mora uticati. Dobili smo javnu podršku svih poslaničkih klubova da se akcize smanje i time smanji cijena goriva za 15, 20 ili 25 centi po litru zavisno od vrste goriva. Očekujemo da predsjednik Skupštine Aleksa Bečića da zakaže hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda smanjenje akciza. Predlog zakona o smanjenju akciza je u fiokama Alekse Bečića od 18 januara 2021 godine a siti smo predlagali i Vladi Duška Markovića 2018. godine", kazao je Stanić.

protest
protest foto: Boris Pejović

On je naveo da je cijena euro dizela sada u Crnoj Gori 1,30 eura, a u Makedoniji zbog nižih akciza 1,06 eura i u BiH 1,14 eura.

"Cijene benzina su u crnoj Gori veće nego u većini evropskih država. Ako je ta cijena niža u Luksemburgu, Austriji, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj..., onda je jasno da Vlada treba da uradi samo jedan korak smanji akcize ili da Skupština usvoji predlog SDP-a i time smanji rekordno visoke cijene goriva. Ukoliko se ovako nastavi već za mjesec cijene mogu preći euro i po ili 1,60 eura po litru. Krajnji je momenat da se zaustavi rast cijena goriva jer uliko se nastavi inflacije će iznositi preko deset procenata, jer trošak goriva utiče na cijene prevoza ali i svih prehrambenih namirnica", kazao je Stanić

Bonus video: